REPRESIVNI APARAT I DALJE U FUNKCIJI: Dukić koristi koronu kako bi prisilio radnike da platu troše u sklopu kompanije

Kompanija „Boksit“ iz Milića donijela je nezakonitu naredbu kojom sve radnike obavezuje da čak 30 posto od plate potroše na robu i usluge u okviru Grupacije ili će im u suprotnom ona u tom iznosu biti umanjena

  • Mini market

  • 26. Mar. 2020  26. Mar. 2020

  • 1

„Traži se od zaposlenih da veći dio zarade uzimaju u robama, koje proizvodi i prodaje grupacija „Boksit“, navodi se u Naredbi od 16. marta, piše Capital.ba.

No, to nije bilo dovoljno.

Predsjednik i suvlasnik „Boksita“ Rajko Dukić nakon Instrukcije da radnici trećinu plate troše u okviru kompanije, nezadovoljan odzivom, poslije nekoliko dana izdaje novu "Instrukciju - naredbu", kojom je zaprijetio da će radnicima koji se ogluše, biti izdati bonovi u nominalnoj vrijednosti trećine plate, a koje oni mogu, ali ne moraju koristiti. Zarađeni novac neće dobiti.

„Plate će shodno izdatom iznosu bonova, biti umanjene“, navodi se u naredbi koju potpisuje Dukić.

On sam procjenjuje da je ova odluka razumna, kao i da su, prema njegovom mišljenju, cijene robe i usluge u kompaniji povoljnije nego na tržištu.

Međutim, to što Dukić smatra da je ispravno, ne mora da znači da ima pozadinu u zakonu.

Kako su za spomenuti banjalučki portal pojasnili u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Zakonom o radu „nije propisana mogućnost da se ugovori isplata dijela plate u naturi u smislu obezbjeđivanja bonova ili nekih drugih davanja u naturi“.

„Odredbom člana 136. st. 1. i 2. Zakona o radu, propisano je da poslodavac ne može, bez pristanka radnika ili bez pravosnažne odluke nadležnog suda, svoje ili tuđe potraživanje prema radniku naplatiti obustavljanjem od plate ili naknade plate. Prinudno izvršenje na plati ili naknadi plate radnika sprovodi se u skladu sa odredbama Zakona o izvršnom postupku“, kazali su u ministarstvu.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove kazali su kako nisu upoznati sa naredbom kompanije, niti su im se po tom pitanju obraćali radnici, ali dodaju da se po zakonu plata isplaćuje u novcu.

Prema njihovim riječima, inspektori u pravilu kontrolišu da li je poslodavac radniku obračunao i isplatio platu u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu koji radnik ima zaključen sa poslodavcem.

„Zakonom o radu propisano je da se plata isplaćuje samo u novcu, na tekući račun radnika, osim ako zakonom nije drugačije određeno. Bez prethodno izvršene kontrole, uvida u ugovor o radu radnika, njihove platne liste i naloge za isplatu, nismo u mogućnosti da dajemo ocjenu da li je počinjen prekršaj“, kazali su oni.

Inače, Dukić je nedavno odlučio da zbog „smanjenog obima proizvodnje i usluga“ raskine radni odnos sa svim radnicima koji su bili zaposleni na određeno.

Sa druge strane, zaposlene na neodređeno vrijeme poslao je na godišnje odmore ili čekanje. 

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...