GENERALNI SEKRETAR UN-a: "U ratu smo sa virusom i ne dobijamo ga"

Lideri Grupe 20 (G20) trebalo bi da naprave zajednički ratni plan kako bi pobijedili u borbi protiv koronavirusa, izjavio je generalni sekretar UN António Guterres.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2020  26. Mar. 2020

  • 0

On je tokom summita G20 održanog putem video-konferencije rekao da svijet ne dobija rat s virusom.

"U ratu smo s virusom i ne dobijamo ga. Svijetu je za prvih 100.000 potvrđenih slučajeva zaraze trebalo tri mjeseca, sljedećih 100.000 dogodilo se u samo 12 dana, trećih 100.000 za četiri, a četvrtih za samo dan i po", upozorio je António Guterres.

Naglašavajući potrebu za ratnim planom, Guteres je rekao i to da je solidarnost ključna, kako među članicama G20 tako i u svijetu koje je u razvoju, uključujući zemlje u kojima traju oružani sukobi.

Guteres je, zatim, skrenuo pažnju na tri ključna područja za koja smatra da su najvažniji napori zemalja G20, a to su što skorije zaustavljanje širenja zaraze COVID-19, smanjivanje društvenog i ekonomskog uticaja pandemije na minimum i pripremanje terena za oporavak kojim će se izgraditi više održiva, inkluzivnija i pravednija ekonomija, javio je Tass.

Generalni sekretar UN ponovio je svoj poziv svim zemljama da uvedu primirje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...