VIRUS SE PRENOSI NA DIJETE TOKOM TRUDNOĆE?: Kineski naučnici pratili su 33 trudnice iz Wuhana i evo šta su otkrili

Prijenos novog koronavirusa s majke na dijete tokom trudnoće moguć je, iako se rijetko događa, pokazuje studija kineskih naučnika objavljena u četvrtak.

  • Društvo

  • 26. Mar. 2020  26. Mar. 2020

  • 0

Grupa kineskih naučnika, koja je svoje zaključke objavila u Časopisu američkog pedijatrijskog društva, pratila je 33 trudnice u gradu Wuhanu, gdje je virus prvi put identificiran i otkrila da su samo tri novorođenčeta bila zaražena, odnosno 9 posto.

"Budući da su tokom poroda bile poduzete stroge mjere kontrole i prevencije zaraze, moguće je da su sojevi SARS-CoV-2 u gornjim dišnim putevima i anusu novorođenčadi potjecali od majke", dodaju kineski istraživači. 

SARS-CoV-2 je naučno ime virusa koji uzrokuje bolest poznatu pod nazivom Covid-19.

Sva tri zaražena novorođenčeta bili su dječaci rođeni carskim rezom jer su majke bolovale od upale pluća kao posljedice koronavirusa.

Jedan od njih rođen je prije termina porođaja, nakon 31. sedmice trudnoće i upućen je na odsjek intenzivne njege.

Druga dva novorođenčeta imala su temperaturu i bila su letargična, a jedan je dobio upalu pluća. Obojica su smještena na intenzivnu njegu i pokazala se negativna na virus šest dana nakon rođenja.

Nedonošče je bilo u najtežem stanju, s upalom pluća, dišnim problemima i općom infekcijom. Izliječen je zahvaljujući liječenju na intenzivnoj njezi, gdje je bio na respiratoru, antibioticima i kofeinu. Sedmog dana nakon rođenja bio je negativan na koronavirus.

Sva trojica su preživjela.

Kineski stručnjaci su ranije bili izvijestili o slučaju takozvane vertikalne transmisije s majke na dijete, kada je dijete bilo pozitivno na virus 30 sati nakon rođenja.

Virus se može prenijeti preko posteljice ili tokom poroda.

"Zato je veoma važno testirati sve trudnice i primijeniti stroge mjere kontrole zaraze, zaražene majke smjestiti u karantenu a novorođenčad pozorno pratiti", navodi se u zaključku kineske studije.

(Slobodna Dalmacija / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...