EMOTIVNA ERDOGANOVA PORUKA SVIJETU: "Pandemija nas je podsjetila da svi dijelimo zajedničku sudbinu iako su naše religije..."

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je u okviru borbe protiv korona virusa (COVID-19) potrebno poduzeti hitne korake kao u vrijeme globalne finansijske krize.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2020  

  • 0

"Pozivam sve zemlje na pravednu borbu protiv globalne zdravstvene krize sve dok cijelo čovječanstvo ne osjeti olakšanje – kazao je Erdogan u obraćanju na vanrednom samitu lidera najrazvijenijih zemalja svijeta, odnosno lidera grupe G-20 koji je održan posredstvom video konferencije."

Istakao je da vjeruje kako je pandemija korona virusa ljude podsjetila na stvarnost da “svi dijelimo zajedničku sudbinu iako su naše religije, jezici i zemlje različiti”.

"Niko od nas nema luksuz provoditi protekcionističke i jednostrane politike. Moramo preuzeti odgovornost i razviti globalnu saradnju u borbi protiv pandemije COVID-19", dodao je Erdogan te podsjetio da njegova zemlja ulaže ogromne napore kako bi pružila pomoć, kako je rekao, prijateljskim i bratskim zemljama u okviru borbe protiv pandemije korona virusa.

Naglasio je kako bi zemlje trebale podijeliti svoja prethodna iskustva i znanja u vezi sa načinima kontrole epidemije i liječenja bolesti.

"Ako nastavimo sa jednostranim postupcima, neizbježno je da ćemo ući u novi proces koji će se negativno odraziti na cjelokupnu globalnu trgovinu", rekao je turski predsjednik.

Podsjetivši da su mnoge zemlje snažno pogođene korona virusom, uključujući i one najrazvijenije, istakao je da je u ovom momentu potrebno osigurati i sredstva za pružanje humanitarne pomoći za ratom pogođene regije i zajednice kao i druge nerazvijene zemlje, posebno u Africi, javlja Anadolija.

(AA / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...