NAKON PADA VLADE KOSOVA OGLASILI SE AMERIKANCI: Evo šta kažu o ukidanju taksi i razmjeni teritorija Srbije i Kosova…

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Richard Grenell, ambasador SAD-a na Kosovu Philip Kosnett i specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer ponovo su pozvali kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse na robu iz Srbije i BiH, te su naglasili da ne postoji nikakav tajni plan za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije

  • Regija

  • 27. Mar. 2020  27. Mar. 2020

  • 0

U zajedničkoj izjavi, nakon što je u srijedu izglasano nepovjerenje Vladi Kosova premijera Albina Kurtija, Grenell, Kosnett i Palmer su zajedničkoj izjavi naveli da Sjedinjene Američke Države stoje uz narod Kosova i pohvaljuju kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, sa velikim rizikom, da smanje napredak COVID-19 na Kosovu.

“U ovo doba nesigurnosti, pozivamo kosovske lidere da se pridržavaju kosovskog Ustava i vladavine zakona”, naveli su oni i poručili da su opredijeljeni da sarađuju sa bilo kojom vladom koja je formirana kroz ustavni proces.

“Pored toga, nastavljamo da pozivamo kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse. Vjerujemo da takse štete ljudima na Kosovu ometajući regionalnu saradnju protiv COVID-19, uključujući i odlaganje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo i ometajući ekonomski rast”, piše u izjavi dostavljenoj medijima iz Ambasade SAD-a u Prištini.

“Želimo da razjasnimo da ne postoji nikakav tajni plan za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulirali. Specijalni izaslanik predsjednika Richard Grenell nikada nije vidio niti raspravljao takav plan. Fokusiranje američke vlade na podržavanje nedavnih sporazuma o ponovnom uspostavljanju vazdušnog, željezničkog saobraćaja i autoputa između Kosova i Srbije ima za cilj poboljšanje ekonomije i stvaranje ekonomskog momentuma. Vjerujemo da će ovaj momentum dati novu energiju procesu dijaloga koji bi vodio uzajamnom priznavanju”, piše u izjavi.

(SB / AA)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...