KRUNOSLAV CAPAK NAJAVLJUJE BUDUĆE DANE: Evo kada bi moglo doći do ukidanja vanrednih mjera u susjednoj Hrvatskoj…

Rigoroznim mjerama koje su na snazi u Hrvatskoj nastoji se izbjeći najgori scenarij i dobiti na vremenu kako bi pritisak na zdravstveni sistem bio ravnomjerniji

  • Regija

  • 30. Mar. 2020  30. Mar. 2020

  • 0

Capak je otkrio dokad bi mjere mogle trajati.

- Takvih projekcija nemamo. Radili smo samo procjene prema talijanskim modelima, kao najcrnjem scenariju, kako bismo vidjeli imamo li dovoljno respiratora i kreveta. I tu možemo reći da bi svega bilo dovoljno. Smatram osobno da će tek početkom juna biti bolja situacija te da će se tada početi normalizirati život – kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a za Jutarnji list.

- Sunce je pozitivno. Virus ubijaju UV zrake, a što se tiče izdržljivosti, virus umire na 70 stupnjeva u samo par sekundi - rekao je.

Tako razmišljaju i britanski stručnjaci koji također tvrde da bi rigorozne mjere morale trajati do juna. Prema njihovim projekcijama, ukinu li se stroge mjere sredinom aprila, kratkotoročno će doći do opadanja broja težih bolesnika koji zahtijevaju intenzivnu njegu.

Ako se sve mjere ukinu početkom juna, pritisak će do sredine jula opet biti velik, odnosno gotovo jednak kao i da su mjere ukinute u aprilu. No, ako se stroge mjere održe do početka šestog mjeseca, a i nakon toga se nastavi sa zabranom okupljanja i održi navika što je moguće veće socijalne distance, pritisak na zdravstveni sistem bio bi u narednim mjesecima konstantno nizak, procjene su stručnjaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...