"I TO JE DOVOLJNO": Njemačka ne planira uvođenje obaveznih maski, a Austrija...

Glasnogovornik njemačkog ministarstva zdravstva je objasnio kako se kod zaštitnih maski koje je Austrija danas uvela kao obvezu pri ulasku u samoposluživanje ne radi o medicinskim maskama nego o jednostavnoj zaštiti nosa i ustiju

  • Svijet

  • 30. Mar. 2020  30. Mar. 2020

  • 0

U Njemačkoj se zasad ne razmišlja o obavezi nošenja zaštitnih maski u trgovinama kako je to danas odredila Austrija, objavila je u ponedjeljak njemačka vlada.

"Ovakva zaštita je možda smislena nadopuna već važećim pravilima o higijeni, ali to ne smije voditi k tomu da se stvori lažan osjećaj sigurnosti", rekao je glasnogovornik vlade Steffen Siebert na konferenciji za medije.

Seibert je objasnio da su mjere poput držanja razmaka, pranja ruku i izbjegavanja kontakata i dalje najučinkovitija zaštita od širenja zaraze.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva zdravstva je objasnio kako se kod zaštitnih maski koje je Austrija danas uvela kao obvezu pri ulasku u samoposluživanje ne radi o medicinskim maskama nego o jednostavnoj zaštiti nosa i ustiju.

"Ova vrsta maske može umanjiti mogućnost da mi sami nekog zarazimo", priopćeno je iz ministarstva zdravstva.

Ovakva zaštita može poslužiti u trenutku kada se počnu ublažavati sadašnje mjere ograničavanja kretanja.

I Njemačka liječnička komora je potvrdila da zaštitne maske koje ne spadaju u kategoriju medicinskih maski ne mogu spriječiti zarazu kod onog ko je nosi.        

Nasuprot središnjim vlastima u Berlinu, u Bavarskoj, koja nakon savezne pokrajine Nordrhein-Westfalen bilježi najveći broj zaraženih, "ozbiljno se razmišlja" o uvođenju obveza nošenja zaštitnih maski.

"Mi se također bavimo ovom mišlju", rekao je premijer Bavarske Markus Soeder, koji se u njemačkoj javnosti nametnuo kao druga osoba po popularnosti, iza kancelarke Angele Merkel, ponajviše zahvaljujući dobroj reakciji u zarazi koronavirusom.

Slično stajalište zastupa i savezna pokrajina Baden-Wuerttemberg.

Premijer ove pokrajine je međutim objasnio kako trenutno nema dovoljno maski za uvođenje ovakve mjere.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je u ponedjeljak najavio da će od srijede prilikom kupovine u trgovinama biti obvezne zaštitne maske koje će se dijeliti ispred ulaza u trgovine.  

(NAP) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...