MALE TAJNE U DOBA KORONE: Evo kako pravilno čuvati gume ako vam automobil dugo stoji, ovo obavezno treba uraditi…

Proizvođač guma Falken izdao je preporuke za vozače čiji će automobili dugo stajati na mjestu, što bi mogla biti još jedna posjedica epidemije koronavirusa, odnosno mjera koje za mnoge građane znače i ostanak u kućama i stanovima

  • Auto

  • 01. Apr. 2020  

  • 0

- Provjerite nejednako trošenje gaznoga sloja kao i bilo kakve posjekotine, izbočine na bočnom zidu. Na površini gaznoga sloja provjerite ima li eksera utisnutih u gumu te postoji li kamenje na gazištu. Pažljivo ih uklonite.

-Jesu li prisutne sve kapice ventila? Kapice onemogućavaju ulazak prljavštine i vlage u ventile.

-Provjerite tlak u gumama i povećajte ga za oko 1 bar u odnosu na standardni. To će spriječiti oštećenja i deformacije gume. Kad počente voziti automobil tlak u gumama vratite na tvorničke postavke.

-Ako planirate parkirati automobil na duži period, razmislite o podizanju  automobila dizalicom kako gume ne bi bile u dodiru sa tlom.

-Ako možete, ostavite auto u garaži. Mračniji i hladniji uvjeti zaštitit će gume. Ako je vaš automobil vani, prekrivači guma, izrađeni od aluminijskog reflektirajućeg materijala, također su opcija za zaštitu od sunčeve svjetlosti i drugih vremenskih nepogoda.

-Ako imate rezervni set guma, pobrinite se da je na hladnom, suhom i tamnom mjestu daleko od ulja i bilo kakvih stvari koje bi mogla oštetiti gume.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...