NASA OTKRILA PLANOVE: Nikad viđena letjelica uskoro kreće na Mars, zadatak je samo jedan…

Na Mars će sletjeti s roverom Perseverance te će se nakon toga odvojiti i krenuti u istraživanje

  • HiTec

  • 01. Apr. 2020  

  • 0

NASA-ina misija na Mars donosi eksperimentalni helikopter koji je, prema najnovijem izvještaju, na Zemlji dovršio svoje posljednje testiranje prije putovanja.

Marsovski helikopter na put prema Marsu kreće ovog jula, a pridružit će se roveru pod imenom Perseverance, a cilje je doprinjeti misiji Mars 2020.

Nedavna testiranja helikoptera uključila su rotiranje elisa prije lansiranja tokom kojih je vozilo dosegnulo brzinu od 50 rotacija u minuti. Ako sve prođe po planu, robot-helikopter će započeti svoje putovanje Marsom tokom 2021. godine.

Dostizanje rokova za lansiranje misije Mars 2020 jedan je od najvećih prioriteta američke svemirske agencije, unatoč zatvaranju brojnih centara širom SAD-a. S obzirom na kompliciranu korelaciju putanja Zemlje i Marsa, kašnjenje bi značilo da se let odgađa za dodatne dvije godine - nešto s čime su se već pomirila ujedinjena misija ESA-e i Rusije, zaključuje space.com.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...