DOK DODIK TRAŽI POMOĆ U LIJEKOVIMA I STETOSKOPIMA: UKC ne prestaje nabavljati informatičku opremu!

Dok Milorad Dodik od Aleksandra Vučića traži interventnu pomoć u osnovnoj medicinskoj opremi, direktor UKC-a Vlado Đajić raspisuje novi tender za nabavku IT opreme vrijedan oko milion KM. Sve ukazuje na to da će posao, kao i prethodnih godina, dobiti “Prointer”.

  • Društvo

  • 01. Apr. 2020  01. Apr. 2020

  • 0

Piše: Žana Gauk

U doba pandemije korona virusa, šta nedostaje Republici Srpskoj?

Ako bi se pitao zabrinuti predsjednik susjedne Srbije Aleksandar Vučić, onda bi vjerovatno, po treći put ponovio, da je to 27 vrsta lijekova od presudnog značaja, stetoskopi, stalci za infuziju i osnovna sredstva za rad u zdravstvu i medicini. Ako bi se, pak, pitao direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, onda je to aktivna mrežna oprema vrijedna gotovo milion KM.

Nakon što je 11. marta aminovao kupovinu kompjuterske opreme od ovdašnjoj vlasti izuzetno bliskog “Prointera” po cijeni od oko 300.000 KM, 13 dana kasnije raspisuje novi preskupi IT tender.

Broj oboljelih u Republici Srpskoj 24. marta bio je 103, do ovog bilansa došlo se nakon samo 19 dana. Na raspolaganju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj je, navodno, više od 50 respiratora. Stručnjaci bi rekli – nedovoljno za pandemijske razmjere! Dok se evropske zemlje na tržištu otimaju za aparate, Đajić ne stoji u tom redu.

Specifikacijama u dokumentaciji novog tendera traže se jasno pobrojane, ali mimo Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, profesionalne i tehničke sposobnosti ponuđača. Indikativno, ponuđač mora da dokaže da je bio uspješan u realizaciji jednog ugovora u vrijednosti ne manjoj od 944.500 KM, na koliko je aktuelna nabavka mrežne opreme i procijenjena.

“Ugovorni organ neće priznati iskustvo u realizaciji više ugovora čija je zbirna vrijednost 850.000 KM bez PDV-a, odnosno bar jedan ugovor mora imati zahtijevanu vrijednost”, uperio je prstom u odabranu firmu direktor Đajić, inače i poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS.

U Fondu za otvoreno društvo BiH ukazuju da je riječ o već ustaljenoj praksi, jer su i tokom 2018. i 2019. godine ukazivali na favorizaciju. Nije potrebno lutanje, u svim navedenim slučajevima dostavljena je samo jedna ponuda – “Prointerova”.

Dok Đajić razvija virtuelni UKC, na adresu ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića stiže vapaj ljekara i medicinskih tehničara koji traže da im se obezbijedi dovoljan broj zaštitnih odijela, rukavica, ali i maski. Kamioni ovih potrepština juče su stigli iz Srbije.  

KOLIKO JE TO U RESPIRATORIMA?

Ishod javne nabavke biće poznat krajem maja, a UKC će ponude primati do 19. dana tog mjeseca. Nije potrebno čak do tada čekati da bi se znalo da je Đajić, direktor ustanove koja je i prija korona krize potonula u dugove teške stotine miliona KM, za ovu vrijednost tendera mogao da kupi od osam do 18 najkvalitetnijih respiratora marke  “Dräger”. Cijena ovih respiratora, naveli su za Žurnal dobro upućeni izvori, trenutno se kreće između 55.000 i 120.000 KM.

Takođe, mogao je da kupi i gotovo 20 respiratora, koji se sa kineskog tržišta mogu dobiti za oko 50.000 KM.  

“PROINTERU”, S LJUBAVLJU, 620.000 KM 

Kako je Žurnal objavio 30. marta, šest dana nakon pojave virusa u Banjaluci direktor Đajić aminovao je kupovinu informatičke opreme po cijeni od 292.399 KM od banjalučkog “Prointera”, koji je bio jedini ponuđač.

Takođe, 27. decembra prošle godine, kada je virus već opasno počeo da hara, istoj firmi, čiji je “saradnik” Igor Dodik, sin člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, za održavanje mreže i servera dao 327.413 KM.

Ukupno, 619.812 KM! To je jednako cijeni od pet do 11 respiratora “Dräger” ili 12 onih sa kineskog tržišta.

Za 1.614.312 KM namijenjenih IT nabavkama UKC je od kraja decembra prošle godine do kraja maja ove mogao da se obezbijedi sa minimalno 13, a maksimalno 32 neophodna respiratora.

RAST SINA IGORA SRAZMJERAN PANDEMIJSKOM

“Prointer” je od početka godine pribilježio pobjedu na više od 30 tendera vrijednih više od 30 miliona KMSamo od 1. do 23. januara virtuelni razvoj Republiku Srpsku koštao je 29.266.450 KM. Tenderski skor iz dana u dan raste, zajedno sa pandemijskim.

Dok Milorad Dodik danas poručuje stanovništvu da zasadi svaki pedalj slobodnog zemljišta, jer se očekuje velika glad, za porodični biznis, očito, nema bojazni.

Tata Milorad 18. jula prošle godine pred narodnim poslanicima je potvrdio višegodišnje nezvanične informacije.

“Moj sin Igor nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode.”

U međuvremenu porodica je poslovanje “Prointera” proširila i na Sarajevo. Prve tendere ogranak firme dobio je od Vlade RS – 600.000 KM i banjalučke“Elektrokrajine” – 60.000 KM.

U Republici Srpskoj u momentu pisanja ovog teksta registrovane su 243 osobe pozitivne na korona virus, pod zdravstvenim nadtzorom bilo je 11.918.

(zurnal.info)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...