BJELORUSKI PREDSJEDNIK LUKAŠENKO PORUČIO GRAĐANIMA: "Ne zatvaranje i izolacija, već vodka, sauna i radovi na imanju"

Bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko još odolijeva i "prkosi" koroni. Bjelorusija je zemlja u kojoj sve radi po ustaljenom ritmu - škole, šoping-centri, kina i pozorišta (ali ljudi, sami su tako odlučili, sve više izbjegavaju ta mjesta), igraju se utakmice, ali čini se da ipak nije sve tako idealno i bajno kako ih uvjerava vječni Aleksandar Lukašenko.

  • Svijet

  • 01. Apr. 2020  01. Apr. 2020

  • 0

I dok je Lukašenko u svom istupu na bjeloruskoj televiziji još jednom ismijao ustrašeni Zapad, ali i kritizirao i Rusiju jer je zatvorila granicu prema Bjelorusiji, što je on shvatio kao ličnu uvredu od bratskog naroda i Vladimira Putina. Lukašenko je opet paniku oko koronavirusa u Europi nazvao masovnom psihozom te udijelio narodu savjet.

- Ljudi u stanu mogu poludjeti, pa virusi se najbolje šire u zatvorenom i zagušljivom prostoru - rekao je bjeloruski Batko (Otac) te nastavio:

- Treba biti vani, što više šetati i udisati svježi zrak.

Kao mjeru borbe s koronavirusom predložio je "ne zatvaranje i izolaciju, već vodku, saunu i radove na imanju".

- To je najbolji lijek - kaže nasmiješeni bjeloruski lider na nacionalnoj televiziji.

Doduše, priznao je kako se on testirao na koronavirus.

No, s druge strane, opozicioni mediji, koji praktički rade u poluilegalnoj atmosferi, jer mnoge se zatvara i ukida po zakonu o "fake newsu" i širenju panike, navode, pozivajući se na izvore među doktorima i naučnicima, da je oboljelih mnogo više od službeno priznatih 150.

Doduše, Lukašenko je priznao i prvu žrtvu korone u Bjelorusiji, a riječ je o 75-godišnjem glumcu Viktoru Daškeviču. Zanimljivo je da iako, je to obznanio predsjednik, niti jedan državni medij tome nije posvetio gotovo nikakvu pozornost.

Opozicioni portali navode da je samo u gradu Vitebsku zaraženo 10 doktora tamošnje gradske bolnice, a doktori, anonimno, javljaju da se virus širi a da se mrtvima upisuju u smrtovnice druge bolesti, a ne Covid-19. I sam Lukašenko navodi da se od drugih bolesti i dalje umire mnogo više nego od zaraze koronavirusom.

Naveo je da ne misli odgađati predsjedničke izbore 30. augusta na kojima će se ponovno kandidirati (na vlasti je od 1994, godine), kazavši da odgađanje traže "neprijatelji i suparnici". Tako je cijela Bjelorusija postala talac Lukašenkova opuštenog pristupa opasnoj pandemiji i njegova hira o "Covidu-19 kao i svakoj drugoj bolesti".

(Jutarnji list / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...