OTKRIVENO STRAVIČNO UPUTSTVO LJEKARIMA HITNE POMOĆI: "Objasnite oboljelima da im je bolje da umru kod kuće"

U dokumentu se navodi da „treba izbjegavati prijem pacijenata koji imaju malo šanse za preživljavanje, bilo zbog respiratornih patologija Covid-19 ili drugih koji uslovljavaju kritično stanje“. Dodaje da je "starost važan kriterijum" za davanje najsnažnije terapije, mada pojašnjava da "nikada ne bi smjela biti jedina".

  • Hronika

  • 02. Apr. 2020  02. Apr. 2020

  • 1

"Katalonija se, po svemu sudeći, već nalazi na "rubu propasti" zdravstvenog sistema u jeku bitke protiv korona virusa. U prilog tome govori i instrukcija nadležnih ljekarima Hitne pomoći da u bolnicu ne dovoze zaražene koji su stari ili hronični bolesnici i da treba da im objasne da je "najbolja opcija umrijeti kod kuće", piše El Mundo.

U memorandumu koji je proslijeđen hitnim službama Ministarstvo zdravlja objašnjava da ne treba da objašnjava da ne postoji dovoljno bolničkih postelja da se smjeste svi oboljeli, i dodaje da zaraženima koji su stari ili imaju hronična oboljenja najbolje objasniti da je "smrt u domu, trenutno, najbolja opcija" uz palijativnu njegu.

Prema navodima uglednog španskog lista, u instrukcijama se savjetuje da ne treba upotrebljavati invanzivne mjere i koristiti respiratore za pacijente starije od 80 godina.

"U ovakvim slučajevima maska sa kiseonikom je jedino rješenje", piše u memorandumu i dodaje da se medikamenti daju u slučaju da krene gušenje.

Preporučeno je i „ograničavanje terapijskog napora za pacijente sa sumnjom na Covid-19 i akutnim respiratornim zatajenjem“.

alt

Savjet je da u bolnicu dovoze samo one koji imaju šansu da prežive Foto: AP

U dokumentu se navodi da „treba izbjegavati prijem pacijenata koji imaju malo šanse za preživljavanje, bilo zbog respiratornih patologija Covid-19 ili drugih koji uslovljavaju kritično stanje“. Dodaje da je "starost važan kriterijum" za davanje najsnažnije terapije, mada pojašnjava da "nikada ne bi smjela biti jedina".

S druge strane, navodi se da je cilj "spasiti maksimalan broj života ali isključivo pacijenata sa maksimalnim šansama za preživljavanje“.

Medicinari saglasni sa ovim preporukama?

- Kako nema dovoljno kapaciteta na odljenjima intenzivne njege i bolničkih kreveta, prioriteti se usmjeravaju - objašnjava medicinska sestra koja je dobila smjernice.

- Prije toga smo starijeg čovjeka odveli u bolnicu i sve mu je učinjeno, kao da će živjeti 200 godina. Sada se procenjuje kvalitet pacijenta tako da se sistem ne uruši - navodi sestra koja je željela da ostane anonimna.

U protokolu se predlaže da se porodici objasni da je hospitalizacija najgora opcija kako bi se izbjegla patnja i napuštanje pacijenata...

"Znajte, mi ne odlučujemo ko živi i ko umire, samo to ko može da izvuče najbolje od invazivne terapije", stoji u memorandumu.

Ljekarima je savjetovano da objasne članovima porodice da neće biti u mogućnosti da posjećuju svoje najmilije, i da je to, između ostalog, jedan od razloga zašto je pametnije da oboljeli ostanu kod kuće.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...