OVO NEMA NI U SJEVERNOJ KOREJI: Vučićev režim uhapsio poznatu novinarku, evo šta je uradila i zbog čega su je prijavili policiji…

Policija došla po novinarku i uručila joj rješenje o zadržavanju do 48 sati

  • Regija

  • 02. Apr. 2020  

  • 2

Srbijanska policija je sinoć privela Anu Lalić, novinarku portala Nova.rs i članicu Upravnog odbora Nezavisnog društva Vojvodine, javlja portal Autonomija.info.

Novinarki je uručeno rješenje o zadržavanju do 48 sata, kako je rekao njen odvjetnik Srđan Kovačević koji očekuje da će je saslušati tužitelj te odlučiti o pritvoru. 

Policija je došla po novinarku nakon što je Klinički centar Vojvodine sinoć obavijestio tužiteljstvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

Novinarka pisala o nedostatku opreme u bolnici u Vojvodini

Naime, Nova.rs jučer je objavila tekst pod naslovom “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“ u kojem je Lalić navela da KCV-u ima problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uvjetima rada u vrijeme pandemije”.

“Policajci su mi došli na vrata, ne znam još o čemu se radi. Čekamo advokata i svjedoke”, kazala je ranije Ana Lalić agenciji Beta.

Policija pretresla stan novinarki i uzela joj opremu

Policija je potom odvela iz stana novinarku, potvrdio je agenciji Beta njen suprug.

“Odveli su je. Pre toga su temeljno pretresli celi naš stan, i uzeli su njen laptop i oba njena mobitela. Advokat Srđan Kovačević je otišao s njima pa ćemo da vidimo šta će se događati”, kazao je njen suprug.

Klinički centar Vojvodine izrazio je sinoć “ogorčenje zbog netačnog, neprovjerenog i zlonamjernog” izvještavanja portala Nova.rs o radu te ustanove i naveo da je “zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda” obavijestio o tome tužilaštvo i policiju.

Dodali su da su “zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda”, o svemu obavijestili nadležno tužiteljstvo i policiju.

“Obavještavamo javnost da su sve iznete informacije objavljene u tekstu na portalu Nova.rs pod naslovom ‘KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre’ neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme”, naveo je KCV u saopćenju za javnost.

Glavni urednik portala Nova.rs: Ana Lalić je vrhunski profesionalac

“Ana Lalić je vrhunski profesionalac, hrabra novinarka koja neće nikad ustuknuti pred silom bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, tužilaštva, što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmiješano. Najlažljivija vlast 'u novijoj srpskoj istoriji' se okuražena vanrednim stanjem drznula da hapsi čestite novinare pod optužbom da lažima šire paniku. Nema tih zaključaka, uredbi i vanrednih stanja koja mogu ograničiti novinarke i novinare kao što je Ana Lalić da ne rade svoj posao. Ne mogu ušutkati ni ostalih 80 novinara i urednika portala Nova.rs, osim da ih sve odvedu u pritvor”, rekao je sinoć glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...