VLASNIK HOTELA HOLLYWOOD I HILLS: "Morao sam otpustiti veći broj radnika, ostali su samo oni koji su neophodni za održavanje objekata"

Država se prema privatnom sektoru ponaša kao sin koji, kad odraste potpuno zaboravi na oca koji ga je othranio i odškolovao, kazao je Mrkulić

  • Ekonomija

  • 02. Apr. 2020  02. Apr. 2020

  • 0

Među onima koji, ekonomski gledano, plaćaju najveći danak krizi izazvanoj koronavirusom, su svakako ugostitelji i hotelijeri. Zatvaranje ugostiteljskih objekata, s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, dovelo je do prestanka njihovog rada. Među takvima su i hoteli Holywood i Hills na Ilidži u Sarajevu.

- Zatvorio sam oba objekta. Morao sam otpustiti veći broj radnika, u ovom trenutku ne znam reći tačan broj, ali ostali su samo oni koji su neophodni za održavanje objekata. Sve rezervacije za ovu godinu su nam otkazane. Ne znam na šta će sve ovo izaći, ali ovo je katastrofa. Kada bi sad prestala ova kriza i kada bi počeli ponovo raditi sigurno bi nam svima, mislim na hotelijere, koji su možda i najviše pogođeni ovom krizom, trebalo godina do dvije da bi došli na stanje koje smo imali prije početka pandemije i zatvaranja objekata - kazao je za Oslobođenje Saljo Mrkulić, vlasnik hotela Holywood i Hills.

Odbijeni prijedlozi

Kaže kako se više ne nada da bi država mogla pomoći na bilo koji način, jer da su htjeli trebali su mnogo ranije reagovati.

- Putem Udruženja hotelijera tražili smo da nam se odgode plaćanja, poput rata kredita, PDV-a i drugih davanja, ali ništa od toga nije bilo. Postojao je čak i prijedlog da se 37 posto novca kojeg smo uplatili Turističkoj zajednici KS vrati hotelijerima, kako bi nam se pomoglo da prevaziđemo ovu krizu i da sačuvamo radnike od otpuštanja, ali je i taj prijedlog odbijen. Ilustracije radi, na ime ove takse hotelijeri u Sarajevu su Turističkoj zajednici KS prošle godine uplatili oko dva miliona KM, a samo mi, mislim na hotele Holywood i Hills, platili smo oko 500.000 KM. Mnogo bi nam značilo da je prihvaćen prijedlog o povratu dijela novca sada dok traje kriza, ali je, kako rekoh, taj prijedlog odbijen. Govorili su i o smanjenju plata u javnom sektoru za 10 posto, kako bi se taj novac preusmjerio u realni sektor, ali su se i za to ušutili - ispričao nam je Mrkulić.

imageHOTEL HOLYWOOD

Vidno ogorčen, ističe kako su sve države u regiji odmah reagovale i počele izdvajati novac kako bi se osigurale barem minimalne plate radnicima, te da je BiH jedina izuzetak, podsjećajući da se iz poreza koje plaća privatni sektor finansiraju plate i svi drugi troškovi u javnom sektoru.

Otac i sin

- Odnos javnog i privatnog sektora me podsjeća na primjer kada otac izdržava sina, školuje ga i pruža mu sve što je u mogućnosti, ali kada otac ostari sin ga potpuno zaboravi, ne pitajući ga ni kako je i trebali mu šta, a kamoli da mu pomogne - zaključuje Mrkulić.

Na kraju je još dodao da čak, u zavisnosti od toga koliko će kriza potrajati i kakve će sve efekte proizvesti, razmišlja da trajno zatvori oba hotela.

(Oslobodjenje.ba / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...