IAKO IH DODIK I VIŠKOVIĆ IGNORIŠU: Stočari nude junad za robne rezerve Republike Srpske

"Predlažemo da se za potrebe robnih rezervi otkupi cjelokupna količina preraslih junadi, onih preko 700kg. Takođe, njihovo iskošteno meso da se stavi u odgovarajuće skladište. Ovdje se po našim pretpostavkama radi o količini oko 2000 tona iskoštenog junećeg mesa", stoji u saopštenju Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođaća RS.

  • Politika

  • 03. Apr. 2020  

  • 0

U saopštenju navode da su se već nekoliko puta obraćali nadležnim institucijama i iznosili problem sa prodajom utovljene junadi. Ni do dana današnjeg nismu dobili nikakav konkretan odgovor.

"Mi seljaci odlično znamo da je prehrambena sigurnost jedne države bitna i u normalnim okolnostima, a kamoli u ovakvoj situaciji. Izostanak odgovora od nadležnih institucija oko donošenja mjera zaštite domaće proizvodnje jedino možemo protumačiti tako da roba koja se ne može prodati služi kao robne rezerve ali koje nisu na teret države. Ako je cilj da se uveze što više hrane, a da ovo što smo mi proizveli bude rezerva u slučaju da susjedne države zabrane izvoz i prevoz hrane preko svoje teritorije, onda to smatramo opravdanim. Međutim, isto tako mi u Savezu smatramo da nije korektno da taj teret u cjelosti snosimo mi proizvođači", kaže se u saopštenju.

"Zbog toga predlažemo da se za potrebe robnih rezervi otkupi cjelokupna količina preraslih junadi, onih preko 700kg. Takođe, njihovo iskošteno meso da se stavi u odgovarajuće skladište. Ovdje se po našim pretpostavkama radi o količini oko 2000 tona iskoštenog junećeg mesa. Cijena mesa smatramo da je realno da bude identična cijeni mesa prilikom izvoza za Republiku Tursku", istakli su u saopštenju.

Dodaju da u Udruženju smatraju da je ovo veoma važno uraditi  iz razloga da ne trošimo više ionako nedostatne količine hrane hraneći junad koja su skoro dostigla svoju maksimalnu tjelesnu masu. Drugi razlog, nimalo manje važan,  jeste i stavljanje u tov novog turnusa koji će za utrošak hrane ostvarivati i odgovarajući prirast.

"Nadamo se da ćete imati razumijevanja za ovaj problem koji je u opštem društvenom interesu. Njegovim hitnim rješavanjem naredni period bismo dočekali sa kakvom takvom prehrambenom sigurnošću što se tiče junećeg mesa", navedeno je u saopšenju.

Naglašavaju, da ne zaboravimo da je već danas hrana najjače strateško oružje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...