SLOŽENA SITUACIJA U MOSTARU: Uvode se nove restriktivne mjere...

Govoreći o mjerama koje su predložili Koordinacionom tijelu, dr. Arapović je naveo da prioritet treba biti restrikcija kretanja između općina, ali i vikendom kako ne bi došlo do lokalne transmisije između općina.

  • Vijesti

  • 04. Apr. 2020  

  • 0

Krizni štab HNK potvrdio je informaciju da je u Covid bolnici SKB-a Mostar danas prijepodne preminuo još jedan pacijent od posljedica koronavirusa, a radi se o osobi rođenoj 1959. godine iz Konjica. 

Na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba HNK je saopšteno da je tokom jučerašnjeg dana testiran 121 uzorak sa područja HNK, od čega je osam bilo pozitivno u Mostaru, u Konjicu 1, Čitluku 5 i u Jablanici 1.

- Jučer je prvi put testirano i pet uzoraka iz općine Čapljina i nijedan nije bio pozitivan - kazao je član Kriznog stožera i specijalista infektolog na SKB, doktor Jurica Arapović.

Do sada je izdato 1.761 rješenje o zdravstvenim nadzorom, a jučer je bilo 13 novih rješenja. U Čitluku je izdato više od 120 rješenja u posljednjih nekoliko dana.

- Sveukupno u HNK evidentirano je 99 pozitivnih slučajeva na koronavirus - istakao je Arapović.

Naglašava da uvedene restriktivne mjere u posljednje vrijeme na području HNK polučuju određene rezultate.

Arapović je potcrtao da policijski sat na području HNK funkcionira besprijekorno, ali da nove liberalnije mjere, koje su od danas na snazi u FBiH, neće polučiti efekat u smislu prevencije širenja epidemije koronavirusa.

Govoreći o mjerama koje su predložili Koordinacionom tijelu, dr. Arapović je naveo da prioritet treba biti restrikcija kretanja između općina, ali i vikendom kako ne bi došlo do lokalne transmisije između općina.

Kada je riječ o Mostaru, gdje su 33 potvrđena slučaja, rečeno je da se ne radi o lokalnoj transmisije već transmisiji među građanstvom što je još opasnije.


Naveo je kako je trenutno u BiH evidentirano 630 pozitivnih slučajeva  na koronavirus, od čega je pola u FBiH. A najpogođeniji gradovi poslije Banjaluke upravo su gradovi HNK.

- Tople preporuke svim vlastima s najviših nivoa, ali i onima u našem kantonu - morat ćemo uvoditi nove restriktivne mjere. Ovo nije dobar put da se borimo protiv ovakve zarazne bolesti - mišljenja je doktor Arapović.

Na današnjem sastanku Koordinacionog tijela, istakao je, predložene su nove mjere koje bi trebale biti donesene narednih dana. One bi olakšale bolji nadzor nad bolesnima, ali i nad onima koji su u izolaciji od strane policije. S druge strane, olakšale bi i rad zdravstvenih djelatnika.

- Ne zaboravite da su uz starije osobe, zdravstveni djelatnici broj jedan prioritet kada je u pitanju prevencija širenja bolesti u HNK i u svijetu - dodao je Arapović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...