TEŽAK PORAZ VLADIMIRA PUTINA: Nakon velikog finansijskog gubitka, Rusija želi okončati naftni rat!

Jučer je predsjednik Putin izjavio da je Rusija spremna za smanjenje dnevne proizvodnje nafte a što je Rusija glatko odbila prije nepunih mjesec dana, plativši za to veliku cijenu.

  • Svijet

  • 04. Apr. 2020  04. Apr. 2020

Kada je Rusija šestog marta u Beču odbila prijedlog Saudijske Arabije za značajnije smanjenje obima proizvodnje nafte, ispalila je prvi metak u nečemu što je ličilo na skup i dugotrajan rat cijenama nafte.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak odbio je naime šestog marta poptisati novi sporazum OPEC+, kojim je Saudijska Arabija tražila dodatno smanjenje proizvodnje, kako bi povećala cijene nafte na svjetskom tržištu. Na odbijanje Moskve, Rijad je ljutito odgovorio povećanjem proizvodnje i popustima na naftu čija je cijena počela strmoglavo padati.

Prvi pokazatelj da će naftni rat biti bolan i preskup za Moskvu bio je oštar pad ruske rublje, koja je uskoro postala valuta sa najgorim rezultatima u svijetu u 2020. godini u odnosu na referentni američki dolar. To je zabilježeno na Forex tržištu, gdje je još sredinom marta rublja opala za 28,59 posto od početka godine.

Pošto je euro dostigao vrijednost od 88 rubalja, američki dolar je postigao novi maksimum poslije februara 2016., uzdižući se sa vrijednosti od 80 dolara na 81.

Ruska valuta je pretrpjela pad uslijed dva glavna događaja – izbijanja koronavirusa i oštrog pada cijena nafte, prouzrokovanog raspadom sporazuma OPEC+ između Moskve i bloka koji predvodi Saudijska Arabija.

Strmoglavi pad vrijednosti rublje pokazuje da ruska ekonomija nije prevazišla zavisnost od nafte. Sirova nafta, koja je započela godinu sa 66 dolara po barelu, sada iznosi ispod 30 dolara.

Rusija je u prvih dvadesetak dana naftnog rata pretrpjela golemu štetu od oko 40 milijardi dolara i bilo je samo pitanje trenutka kada će Putin podići bijelu zastavu i zatražiti nove pregovore kako bi spasio budžet i nacionalnu valutu.

Desilo se to jučer kada je ruski predsjednik izjavio da je Rusija spremna za smanjenje dnevne proizvodnje nafte a što je glatko odbila prije nepunih mjesec dana.

Putin je u razgovoru putem video-konferencijskog poziva sa državnim službenicima i domaćim proizvođačima nafte predložio udruženo smanjenje nafte za oko deset miliona barela dnevno.

"Na žalost, naši partneri iz Saudijske Arabije nisu se saglasili da produžimo dogovor prema trenutnim uslovima, povukli su se iz dogovora i objavili značajan popust za svoju naftu", naveo je Putin.

Prema njegovim riječima, to je, uz veliki pad potražnje, imalo dodatan uticaj na smanjenje cijene nafte i dalje utiče na situaciju na tržištu.

Putin vjeruje da će se novi sastanak ključnih naftnih proizvođača održati već početkom naredne sedmice.

loading...

trenutak ...