ZASTRAŠUJUĆE PROCJENE: Za tri mjeseca blokade Hrvatska će se morati zadužiti 75 milijardi kuna

Za tri mjeseca blokade Hrvatska će se morati zadužiti 75 milijardi kuna (više od 19 milijardi KM), novca na tržištu ima, no pitanje je pod kojim će se uvjetima realizirati nova zaduženja, piše u nedjelju Večernji list.

  • Regija

  • 05. Apr. 2020  

  • 1

Ministarstvo financija pribavilo je prvih šest od 65 milijardi kuna (više od 16.5 milijardi KM), koliko će iduća tri mjeseca država morati posuditi za funkcioniranje hladnog pogona, otplatu 20 milijardi kuna (više od 5 milijardi KM) starog duga te pokriće osnovnih troškova: plaća, penzija, socijalnih davanja, pojačanih izdavanja u zdravstvu i ostalim javnim službama koje se nalaze na prvoj liniji obrane od koronavirusa.

Ministar financija Zdravko Marić u intervjuu za Večernji list kazao je da tih 65 milijardi kuna predstavlja 45 posto planiranog državnog budžeta za ovu godinu. Golem je to novac koji će se najprije tražiti na domaćem tržištu, kod banaka te mirovinskih i investicijskih fondova.

Tek nakon toga Hrvatska će pokušati svoje papire ponuditi i na međunarodnom tržištu, gdje se očekuje neviđena gužva. Svoj prvi “korona” kreditni aranžman RH dogovara s domaćim bankama i poslužit će za isplatu aprilskih plaća i mirovina.

Iako su se neki šokirali brojkom od 65 milijardi kuna, kolike će biti tromjesečne državne potrebe za zaduženjem, analitičara Ekonomskog instituta u Zagrebu Željko Lovrinčević kaže da ta brojka nije konačna te da joj treba pribrojiti još 10-ak milijardi, koliko će se morati zadužiti lokalne jedinice i javna preduzeća. Rupa će, dakle, biti teška deset milijardi eura samo za tri iduća mjeseca, od čega RH može računati na nešto više od jedne milijarde eura iz europskih fondova.

No, nove financijske potrebe države težit će 75 milijardi kuna samo u optimističnom scenariju da će blokada gospodarstva trajati najduže tri mjeseca, donosi Večernji list.

(Tportal.hr / SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...