KINESKI NARODNI LIJEK PROTIV SVIH VRSTA VIRUSA: Izbacuje 1200 različitih otrova i patogena iz tijela

U efikasan kineski lijek protiv virusa ubrajaju se dva tipa korijena – slatki i ljuti. Sladić i đumbir imaju jaka antvirusna svojstva, koja im daju moć da se odupru dejstvu jakih virusnih infekcija.

  • Gastro

  • 06. Apr. 2020  

  • 0

Sladić ili slatki korijen

Sladić se upotrebljava u kineskoj tradicionalnoj medicini već 2.000 godina.

Slavni ljekar iz dinastije Ming Li Šidžen u svojoj medicinskoj enciklopediji zapisao je da „gan cao“ (kako se sladić zove u Kini) blagotvorno djeluje na 72 vrste upala i da otklanja 1.200 vrsta otrova iz tijela.

Sladić sadrži više od 150 hemijskih jedinjenja koja doprinose očuvanju optimalnog zdravstvenog stanja kao što su aminokiseline, beta-karoten, vitamini, ugljeni hidrati, masti, proteini.

Analizama je utvrđeno da je glicirizinska kiselina, materija koja slatkom korijenu daje snažan sladak ukus, više od 50 puta slađa od saharoze.

Slatki koren sadrži oko 10% glicirizinske kiseline, glicirizin, glikozu i druge komponente i zbog toga je sastojak mnogih lekova kao što su sirup za kašalj ili lijekovi za čir. Biljka sadrži i flavonske glikozide i etarsko ulje u tragovima.

Od davnina se sladić (slatki korijen) koristi za smirenje kašlja i upale grla. Razlaže nagomilanu sluz i pospješuje njeno izbacivanje iz disajnih organa. Sladić je jedno od najefikasnijih biljnih lijekova kod upala želudačne sluzokože, gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Pomješan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.

Sprječava razmnožavanje virusa i njihovo širenje u organizmu, pa se koristi kod brojnih virusnih infekcija uključujući hepatitis, prehladu i grip (posebno u kombinaciji sa matičnjakom, zovom i klekom).

Ljekari, međutim, upozoravaju na to da slatki korijen treba umjereno koristiti jer prekomjerno konzumiranje može dovesti do pojačanog izlučivanja kalijuma i zadržavanja natrijuma i vode u organizmu što doprinosi povećanju krvnog pritiska i hipokalemije.

Zato je veoma važno pridržavati se propisanih doza i ne piti čaj od sladića duže od 6 nedelja u kontinuitetu. Dok pijete čaj od sladića, smanjite unos soli i jedite puno zelenog povrća i sušenih kajsija.

Sladić je dobar hormonalni balanser, posebno u kombinaciji sa zečjom šapom, klekom i žalfijom. Utiče i na proces pretvaranja testosterona u dehidrotestosteron, pa se preporučuje muškarcima koji pate od uvećanja prostate ili opadanja kose.

Đumbir ili ljuti koren

Đumbir sadrži desetak jedinjenja koja djeluju antivirusno. Na prvom mjestu to su seskviterpeni, jedinjenja koja djeluju na rinoviruse. Gingerol i šogaoli smanjuju bol, snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, spriječavaju kašalj i djeluju blago umirujuće.

Čaj od đumbira preporučuje se i osobama koje treba da se čuvaju moždanih udara, jer đumbir spriječava stvaranje krvnih ugrušaka. U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene. Od velike pomoći svima koji pate od reumatoidnog ili osteoartritisa.

U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju takozvana bolest putovanja, odnosno ako osjećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.

Recept za kineski lijek protiv virusa

Ova jednostavna biljna formula kineske tradicionalne medicine sprema se na sljedeći način (recept Filipa Manje, doktora kineske tradicionalne medicine).

U šerpu od rosfraja sa debelim dnom sipajte dve šolje vode (450ml do pola litra), dodajte dvije ravne kašičice korijena sladića i kašičicu suhog, mljevenog đumbira.

Pustite da provri i na srednjoj vatri kuhajte 10 minuta. Procijedite i podijelite na dva dijela.

Pola popijte odmah, a drugu polovinu ostavite za popodne. Prije nego što popijete drugi dio tečnosti, blago je zagrijte.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...