PREDSTAVNIK MMF-a ODRŽAO LEKCIJU STEVANDIĆU: "Centralna banka ne može koristiri višak iznad obaveznih rezervi - to uopće nije njen novac"!

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini, danas je dao izjavu za javnost u kojoj istakao da su pozivi da Centralna banka BiH koristi višak iznad obavezne rezerve u borbi protiv koronavirusa nepromišljeni.

  • Ekonomija

  • 07. Apr. 2020  07. Apr. 2020

  • 5

“U posljednje vrijeme je bilo poziva iz javnosti da Centralna banka BiH (CBBH) koristi višak iznad obavezne rezerve u borbi protiv krize izazvane COVID-19. Ovi pozivi su nepromišljeni“, naglasio je Andrew Jewell i nastavio:

“Iako je tačno da je iznos viška iznad obavezne rezerve koje banke drže u CBBH sa krajem marta 2020. godine iznosio oko 2,45 milijardi KM, ovaj novac ne pripada Centralnoj banci. To je novac komercijalnih banaka u BiH. Ove banke su odabrale da svoj novac drže u CBBH, međutim slobodne su da ga koriste u druge svrhe, uključujući i u svrhu pozajmljivanja privredi. CBBH ne može diktirati kako će komercijalne banke koristiti svoj višak iznad obavezne rezerve.“

Također, Jewell se osvrnuo i na pozive u posljednje vrijeme da CBBH smanji stopu obavezne rezerve, koja trenutno iznosi 10 posto.

“Ovo je zakonska mogućnost u pogledu politika za koju se CBBH može odlučiti da upotrijebi u nekom momentu, kao što je to radila ranije, na primjer u vrijeme globalne finansijske krize iz 2008-09. Smanjenje stope obavezne rezerve bi značilo da bi dio novca koji komercijalne banke trenutno trebaju držati u CBBH postao višak iznad rezervi i bio bi na raspolaganju bankama da se koriste za kreditiranje. Međutim, banke već imaju veliki iznos viška rezervi, a povećanje istih ne bi ih nužno navelo da više kreditiraju“, kazao je Jewell i dodao:

“Kako sam naveo u ranijim izjavama, bilo koji pokušaj da se sredstva CBBH, njene devizne rezerve, koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor. Trenutno, CBBH može razmijeniti svaku konvertibilnu marku u euro, ukoliko postoji potražnja za tim, jer je svaka izdata KM u potpunosti pokrivena sredstvima u eurima. To čini valutni odbor sigurnim. Ako bi došlo do urušavanja valutnog odbora, KM bi izgubila vrijednost u odnosu na euro, dužnici sa dugovanjima u eurima ili dugovanjima koja su vezana za euro, bi se iznenada suočili sa većim teretom duga. Zemlja bi se, pored zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijom, suočila i sa finansijskom krizom i krizom valute".

Podsjećamo, Nenad Stevandić, šef Kluba Srba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je prije nekoliko dana otvoreno pismo Centralnoj banci BiH s prijedlogom da višak novca iznad obaveznih rezervi usmjeri u spašavanje provrede.

"Centralna banka BiH je javno saopštila da ima 2,8 milijardi konvertibilnih maraka viška novca iznad obavezne rezerve, izvan i iznad 2,7 milijardi konvertibilnih maraka koje su takođe na računu Centralne banke BiH i predstavljaju obaveznu rezervu.

Privreda u BiH grca u problemima, a bankrot se nameće mnogim preduzećima i malim i samostalnim privrednicima kao jedina opcija. Radnici masovno ostaju bez posla a broj gladnih se povećava na dnevnoj osnovi.

Srbija koja ima oko 13,5 milijardi evra deviznih rezervi, svakom punoljetnom stanovniku će uplatiti 100 evra ili preko 500 miliona evra. Za socijalna davanja Srbija će dati još 700 miliona evra za stanovništvo i oko 1 milijardu evra za hitna postupanja oko medicinskog i svakog drugog snabdijevanja i zbrinjavanja. I još pravi paket od 5 milijardi evra za privredu radi očuvanja radnih mjesta i proizvodnje.

Dakle, to je 7,2 milijarde evra koje Srbija aktivira i još pored toga pomaže ostale,  pogotovu nas. I to je više od pola njihovih deviznih rezervi.

A vi, gospodo iz Centralne banke BiH koji, da izvinete, parazitirate već 20 godina i dalje ste spremni da umjesto potrebama svoga naroda, služite samo MMF-u a da savjete i poruke legitimno izabranih predstavnika naroda, ali i samog naroda na rubu očaja, ignorišete. Time ste se upisali na listu mogućih saučesnika za svako zlo koje eskalira i za sve smrti od korone ili njenih posljedica, jer u borbi svih institucija i građana Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko, dakle svih u BiH, vi očigledno ne učestvujete.

Amerika, gornji dom Kongresa je odobrio pomoć - čitaj štampanje 2 000  milijardi dolara,  a EU  preko svoje Centralne banke 750 milijardi evra.

A  vama je, gospodo, izgleda pokriće to što vam  MMF ne da saglasnost, iako ta saglasnost suštinski nije potrebna, da u državi rasporedite višak, ponavljam višak od 2,8 milijardi konvertibilnih maraka koji vam je slobodan na računu i tako spasite, dok još ima vremena i mogućnosti, vlastiti narod i privredu. Predstavnici MMF-a koje vi za razliku od svoga naroda i institucija uvažavate, smatraju da, citiram:

"Ukoliko se kompromituje aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti finansijsku pomoć BiH u okviru instrumenta za brzo finansiranje". To je u ime MMF izjavio Endrju DŽuel, rezidentni predstavnik MMF u BiH. Endrju  DŽuel  je takođe izjavio da razmatraju da u drugoj polovini aprila ponude aranžman od 165 miliona evra da "pomognu vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i finansiraju mjere za stabilizaciju ekonomije".

Dakle, da budemo kristalno jasni.

MMF nam bez pravne mogućnosti da blokira, prijeti i ucjenjuje nas da ne smijemo upotrijebiti višak svojih 2,8 milijardi maraka da spasavamo zdravlje i privredu, znači  fizički i  ekonomski opstanak naroda, ali će razmotriti da nam  da kredit od 325 miliona konvertibilnih maraka. Ovo je, nažalost, tačno i apsurdno. I potpuno drugačije nego u Americi i EU kojoj težimo a koja je prethodnih mjeseci pokazala sav paradoks u odnosu na proklamovane vrijedosti koje su nam i bile podsticaj za evropski put.

Svi mi u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, svim kantonima i Brčko Distriktu do sada smo uspjeli da obuzdavamo pandemiju na našem prostoru gotovo isključivo zbog vlastite sposobnosti da se mobilišemo na bazi solidarnosti, humanizma i organizovanosti isntitucija i svakog građanina. I takvi od EU isntitucija tretirani, na početku pandemije, kao građani drugog reda smo uspjeli da držimo pandemiju  na najmanjem mogućem procentu širenja u odnosu na okolne zemlje i region, a bogami i najbogatije zemlje svijeta. To će po prestanku ovog zla, nažalost, plaćati naši građani i privreda,  podnoseći teške i nesagledive posljedice.

Jasno je da nam se nude mrvice za puko preživljavanje da bismo doživjeli potpuni ekonomski slom i bili lak plijen za buduće porobljavanje i preuzimanje svih naših prirodnih bogatstava, resursa i privrednih subjekata.

Prinuđen sam da se na ovaj način obratim vama i javnosti, ali i da na temelju svega navedenog pozovem sve poslanike, članove Savjeta ministara Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH da što prije u zakonodavnoj proceduri učinimo potrebne korake da bi raspolagali i usmjeravali vlastita sredstva u interesu spasavanja  svoga  naroda, njegove privrede i resursa. Dakle, moramo vam staviti do znanja da nam je važniji vlastiti opstanak od bilo čijih malih pojedinačnih ili velikih interesa međunarodnih bordova kapitala, uprkos nastojanju MMF-a i njegovih izvršioca da se ponašamo upravo obrnuto.", napisao je Stevandić u otvorenom pismu VBBiH.

loading...

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...