NAJBOLJI RECEPTI U DOBA KORONE: Kvasac vam ne treba, a kiflice k'o duša mekane

Donosimo vam recept za brze kiflice s praškom za pecivo i svježim sirom, koje možete i puniti raznim punjenjima ili se samo zadržati na bazičnom receptu.

  • Gastro

  • 08. Apr. 2020  08. Apr. 2020

  • 0


Nema kvasca, nema uzrujavanja. Toliko je recepata za brza i ukusna tijesta bez tog, u doba korone, traženog sastojka da ćete se lako snaći i bez njega i ukućanima na stol iznijeti primamljiva peciva.


Donosimo vam recept za brze kiflice s praškom za pecivo i svježim sirom, koje možete i puniti raznim punjenjima ili se samo zadržati na bazičnom receptu.


Brze kiflice s praškom za pecivo

SASTOJCI:


500 g glatkog brašna


250 g svježeg sira (kremastijeg)


2 jaja


100 ml maslinova ulja


100 ml mlijeka


prašak za pecivo


žličica soli


sjemenke sezama, maka ili suncokreta


PRIPREMA:

U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte sol, izmiješajte i dodajte svježi sir. Sve dobro izmiješajte.
U manju zdjelicu odvojite bjelanjke (žumanjke ostavite za premazivanje), istucite ih vilicom pa dodajte mlijeko i maslinovo ulje. Dobro izmiješajte. U zdjelu s brašnom i sirom dodajte tu smjesu pa rukama zamijesite glatko, mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna.

Tijesto razvaljajte u dva kruga promjera 35-40 cm pa svakog od njih izrežite na 16 komada/trokuta. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti) i složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite žumanjcima koje ste izmiješali s dvije žlice mlijeka. Pospite sezamom, makom ili suncokretovim sjemenkama.

Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25-30 minuta.

Pečene kiflice izvadite iz pećnice i prekrijte krpom, a kad se ohlade, prebacite u vrećicu i zavežite. Na taj će način dulje ostati meke i svježe.

(Sl. Dalmacija/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...