BOLNICE PREPUNE PACIJENATA, ALI BJELORUSKI DIKTATOR NIKOGA NE SLUŠA: Ne priznaje pandemiju korona virusa, a doktore koji "progovore" budu uhapšeni!

- Od mene žele da uvedem policijski sat, izolaciju, karantenu, da sve zatvorim. To je najlakše učiniti. To mogu uz pomoć specijalaca i vojske za manje od 24 sata, ali šta ćemo jesti?! Šta ako narod ostane gladan?! Naftu ne možemo jesti, rekao je u srijedu, 8. aprila, na sastanku o uvozu nafte sa svojim ministrima bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko koji i dalje ne priznaje pandemiju korone u svojoj zemlji.

  • Svijet

  • 08. Apr. 2020  

  • 0

Lukašenko je otišao još dalje te rekao da neće izolirati ljude te ih poziva da što više izlaze na svježi zrak.

- Niti jedna zemlja koja je zatvorila svoje građane u kuće i uvela vanredno stanje ništa nije postigla. Nema efekta - tvrdi Lukašenko koji smatra da je sada najvažnije početi proljetne poljoprivredne radove i raditi na polju.

Unatoč tome što Bjelorusija ima službeno oko 800 zaraženih, iako neovisni izvori tvrde da ih je najmanje tri puta više, te službeno 13 mrtvih, ali neki anonimni ljekarski izvori tvrde da ih je najmanje dvostruko, ako ne i trostruko više jer se korona kod mnogih ne smije navesti kao razlog smrti, Lukašenko je tvrdoglav, pa čak tvrdi da je sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) dogovorio "svoj način borbe protiv virusa" i da oni nemaju ništa protiv.

WHO je poslao svoje inspektore u Bjelorusiju, ali Lukašenko ne sluša nikoga. U razgovoru za bjelorusku televiziju izjavio je da "virus napada one koji piju i puše" te je čak pušače nazvao idiotima. Bjelorusija je žrtva hira svog autoritarnog lidera koji ne popušta i ne želi priznati što se događa. Ovo više nije bizarni i trivijalni postupak, nego bezumlje, pišu na nezavisnim portalima neki anonimni bjeloruski ljekari.

Naime, neki ljekari u Vitebsku, koji su iznijeli podatke o koroni te se pobunili da nemaju zaštitnu opremu i da ne žele raditi s pacijentima bez opreme koja sprečava da se i oni zaraze, bili su privedeni na obavještajne razgovore i kažu da primaju prijetnje od policije. Neki su kažnjeni zbog "širenja panike". Portal Podjom donosi ispovijesti mnogih medicinskih radnika koji su zgroženi takvim ponašanjem te navode da su mnogi ljekari i medicinske sestre zaraženi zbog takvog pristupa. Neki doktori čak daju otkaze u bolnicama, pišu pojedini bjeloruski portali. Mnogi, ipak, uzimaju godišnji odmor ili bolovanje kako se ne bi zarazili.

Bjeloruske su bolnice, objavljuju portali, prepune bolesnika s "upalom pluća" ili gripom. Navodi se da takve već smještaju i na ginekološke, venerološke i kožne odjele, ali vlast ne priznaje da je riječ o zaraženima koronavirusom. Na siteu Change.org čak 150 hiljada ljudi ohrabrilo se potpisati peticiju kojom traže od Aleksandra Lukašenka da u zemlji uvede karantenu te pozivaju ljude da ostanu kod kuće. Peticiju su poslali WHO-u od kojeg traže da utječu na Lukašenka kako bi konačno ozbiljno shvatio pandemiju.

Javili su se čak i navijači nogometnog prvoligaša Neman iz Grodna tražeći da se bjelorusko prvenstvo prekine, kao svuda u svijetu. Oni su objavili da neće dolaziti na utakmice svog kluba te pozivaju čelnike Bjeloruskog nogometnog saveza da skupe hrabrosti i prekinu utakmice radi zdravlja igrača i navijača, ali i vlastitog dostojanstva. No, prvenstvo se nastavlja i nema nikakvih naznaka da bi moglo biti prekinuto. To će ionako odlučiti bjeloruski Batko (otac nacije), kako mu tepa režim, dok su u zemlji haos, neizvjesnost i strah. Iako sve radi, pozorišta, kina i trgovački centri zjape prazni, a police dućana su opustošene.

Sve zemlje u okruženju zatvorile su svoje granice prema Bjelorusiji te obustavile avionski i željeznički saobraćaj, a Lukašenko je posebno iskazao razočaranje takvim ponašanjem "bratske Rusije". Lukašenko ne želi obustaviti pripreme za vojnu paradu u povodu 75. godišnjice završetka Drugoga svjetskog rata, ni tradicionalne Dane šume koji počinju ovih dana. I dok ne želi "zatvoriti ljude u zagušljive stanove" jer se, kako kaže, virusi tamo najbrže šire te treba izlaziti na zrak, iskoristio je situaciju da kazni i zatvori neke od opozicionih i nezavisnih medija zbog širenja, kako je obrazloženo, panike i lažnih vijesti o zaraženima koronavirusom.

Aleksandar Lukašenko ne popušta, ali pitanje je dokad će moći tako i hoće li pandemija promijeniti političku situaciju u Bjelorusiji koja živi pod njegovom čvrstom rukom od 1994. godine. Kako je rekao, i ismijao svoje malobrojne protivnike, ne namjerava odgoditi ni predsjedničke izbore u augustu. Hoće li ovakav odnos prema pošasti korone kod Bjelorusa izazvati i promjenu odnosa prema nedodirljivom i neupitnom Batki ili će ih on, kada voda dođe do grla, drastičnim metodama stisnuti još jače, tvrdeći opet da se brine za svoj narod?

(Jutarnji list / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...