DAN ZA POVIJEST: Zemlje OPEC-a i Rusija postigli dogovor oko smanjenja proizvodnje nafte, evo što to konkretno znači...

OPEC i Rusija postigli su u četvrtak navečer preliminarni sporazum o globalnom smanjenju proizvodnje nafte za 10 miliona barela dnevno za maj i juni, što je najdublji rez koji su ikada dogovorili svjetski proizvođači nafte

  • Ekonomija

  • 10. Apr. 2020  10. Apr. 2020

  • 0

Pad proizvodnje iznosi samo oko 10% normalne svjetske ponude nafte, što je daleko ispod procjena koliko je potražnja za naftom pala usljed pandemije. Malo je vjerovatno da će ovo zaustaviti masivni pad cijena nafte.

Dogovor je postignut nakon što su ministri za naftu OPEC-a i brojni proizvođači nafte koji nisu OPEC-ovi članovi održali video sastanak u četvrtak.

Sve je počelo obraćenjem generalnog sekretara OPEC-a Mohammada Sanusija Barkindoa, koji je upozorio na dešavanja sa cijenom i potražnjom nafte.

– Za tržište nafte koronavirus je u potpunosti poremetio ponudu i potražnju od kada smo se zadnji put sreli 6. marta. Naša industrija krvari; niko nije uspio zaustaviti krvarenje – rekao je on.

Barkindo je rekao da projekcije pokazuju pad potražnje od gotovo 12 miliona barela dnevno u tekućem tromjesečju.

– Ovo su nevjerojatni brojevi! Bez presedana u modernom vremenu – rekao je.

S obzirom na trenutno neviđenu neravnotežu između ponude i potražnje, u drugom tromjesečju 2020. mogao bi postojati ogroman višak od 14,7 miliona barela dnevno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...