TENDERI U DOBA KORONE; SVE JE POVEZANO SA BIVŠIM PREDSJEDNIKOM MLADEŽI HDZ-a: Nakon što su nekoliko puta cijepali nabavke, MUP SBK za 100.000 maraka hitno nabavio…

Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK hitnim postupkom nabavilo uredski materijal u vrijednosti od skoro 100.000 maraka. Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“ tvrdi da je riječ o zloupotrebi Zakona o javnim nabavkama. MUP SBK prethodno nekoliko puta cijepao navedenu javnu nabavku. Ugovori se potpisuju s firmom „XT-Computers“ iz Busovače vlasnika Željka Grubešića, nekadašnjeg predsjednika Mladeži HDZ-a BiH

  • Mini market

  • 13. Apr. 2020  

  • 0

Piše: DINO CVIKO

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK) 19. marta 2020. godine objavljuje dokumentaciju za nadmetanje u pregovaračkom postupku javne nabavke bez obavještenja o nabavci, za nabavku uredskog materijala.

Pet dana kasnije, odnosno 24. marta 2020. godine MUP SBK potpisuje ugovor vrijedan 99.994,88 maraka bez PDV-a s firmom „XT-Computers” iz Busovače, vlasnika Željka Grubešića.

Kao razlog za primjenu ovog, hitnog postupka javne nabavke navodi se, između ostalog, sljedeće:

„S obzirom na to da Ured za javne nabavke za potrebe korisnika Budžeta SBK još uvijek nije zaključio Okvirni sporazum za nabavu uredskog materijala (...), zbog nedostatka tonera i uredskog materijala, MUP SBK je došao u situaciju da ne može obavljati svoje zakonom propisane redovne zadaće.“ 

Iz Ureda za javne nabavke su za magazin Žurnal rekli kako je „za sklapanje okvirnog sporazuma za nabavku uredskog materijala provođeno više postupaka, ali isti još nije sklopljen“.

„Posljednji (aktuelni) postupak za sklapanje okvirnog sporazuma za nabavu uredskog materijala je u toku (trenutno je obustavljen zbog žalbe)“, naveo je, između ostalog, u pismenom dopisu Mladen Vujica, sekretar Ureda.

„ZLOUPOTREBA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA“

SBK, za razliku od brojnih drugih kantona, ima centraliziran sistem javnih nabavki. To znači da postoji posebno tijelo pri Vladi SBK, u ovom slučaju Ured za javne nabavke, koje se bavi isključivo nabavkama za potrebe korisnika budžeta SBK.

U ovom konkretnom slučaju, taj Ured za javne nabavke još uvijek nije zaključio okvirni sporazum za nabavku uredskog materijala na osnovu kojeg bi sva ministarstva, škole, sudovi, javne ustanove... na području SBK nabavile uredski materijal.

Stoga je MUP SBK bio primoran sam nabaviti navedeni uredski materijal. MUP SBK, u obrazloženju za primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, jasno je, odgovornost prebacuje na Ured za javne nabavke. 

Pojednostavljeno, iz MUP-a SBK tvrde da su oni, zbog toga što Ured za javne nabavke nije zaključio okvirni sporazum, bili primorani postupiti na način na koji su postupili.

Ipak, prema mišljenju Igora Vukajlovića iz Udruženja građana „Tender“, ovdje je riječ o zloupotrebi Zakona o javnim nabavkama.

alt

Igor Vukajlović (Foto: Adi Kebo/zurnal.info)

„Naime, okolnosti kojima se opravdava izuzetna hitnost pregovaračkog postupka ni u kom slučaju ne smiju se dovesti u vezu s ugovornim organom, a činjenice upravo upućuju da je sam ugovorni organ izazvao ovakvo stanje. Za provođenje javnih nabavki zadužen je ugovorni organ, koji može donijeti odluku da provodi zajedničke nabavke sa drugim ugovornim organima ili da osnuju centralni nabavni organ, čijim aktom o osnivanju se propisuju obaveze centralnog nabavnog organa i ugovornog organa. 

U konkretnom slučaju došlo se u situaciju da centralni nabavni organ ne funkcioniše zbog neblagovremenog planiranja ili lošeg provođenja javnih nabavki. S obzirom na to da je prema zakonu sam ugovorni organ jedan od osnivača centralnog organa, odnosno prenio je ovlaštenja na zajednički nabavni organ, time je i direktno odgovoran za njegov rad“, objašnjava Vukajlović.

Pojašnjava i šta je ugovorni organ, odnosno MUP SBK trebao uraditi.

„Druga stvar je ta što se radi o velikom iznosu sredstava, te je ugovorni organ, iako je došao u takvu situaciju, imao dovoljno vremena da za veći dio sredstava provede otvoreni postupak, čime je prekršio još jedan od četiri kumulativna uslova za provođenje pregovaračkog postupka bez objave“, navodi Vukajlović dodajući kako je za navedeno kršenje zakonskih odredbi propisana sankcija od 15.000 KM za ugovorni organ i 3.000 KM za odgovorno lice.

CIJEPANJE JAVNIH NABAVKI

Prema podacima portala akta.ba, „XT-Computers“ je tokom 2018. godine ostvario ukupni prihod od 176.802 KM, dok je dobit iznosila nešto više od sedam hiljada maraka.

Izvjesno je da su rezultati u 2019. godini bili bolji, posebno ako se uzmu u obzir javne nabavke. Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki, tokom 2019. godine firma „XT-Computers“ je prihodovala preko 230 hiljada maraka.

Najvrijedniji ugovor, vrijedan 117.000 maraka firma Željka Grubešića potpisala je s Vladom SBK. Riječ je o okvirnom sporazumu za održavanje i servisiranje računara i računarske opreme.

Saradnja između MUP-a SBK i „XT-Computersa“ bila je intenzivna i tokom 2019. godine. Potpisano je osam ugovora vrijednih preko 100 hiljada maraka.

Najvrijedniji ugovor vrijedan 59.739,40 KM potpisan je 5. jula 2019 za nabavku tonera i uredskog materijala. Baš kao i u martu ove godine, proveden je pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci i opet je MUP SBK pregovarao samo s firmom „XT-Computers“.

Prethodno su 24. maja potpisana dva direktna sporazuma – za uredski materijal i za tonere. Oba ugovora su vrijedila po skoro 6.000 maraka. S obzirom na to da su toneri, zapravo, uredski materijal, da su ugovori potpisani isti dan, te da se direktni sporazumi mogu sklopiti onda kada vrijednost ne prelazi 6.000 maraka – jasno je da je riječ o cijepanju nabavke, odnosno izbjegavanju provođenja transparentnog, odgovarajućeg postupka javne nabavke.

Ista stvar ponovljena je u septembru, odnosno oktobru 2019. godine. Prvo je 27. septembra potpisan ugovor vrijedan 5.995 maraka za nabavku papira za printanje, da bi nekoliko dana kasnije zaključen ugovor vrijedan 5.997,50 KM za uredski materijal.

Konačno, 3. decembra 2019. godine potpisana su tri ugovora između MUP-a SBK i „XT-Computersa“, vrijedna skoro po 6.000 maraka. Nabavio se uredski materijal, toneri i papir za printanje.

Istim ritmom nastavljeno je i 2020. godine, jer su 29. januara potpisana tri ugovora – opet za uredski materijal, tonere i papir za printanje. Vrijednost ugovora – po nekoliko maraka ispod 6.000. Nakon ovoga potpisan je i ugovor vrijedan skoro 100.000 maraka s početka teksta.

U 2020. godini kompanija „XT-Computers“ dobila je još jedan, najvrijedniji ugovor do sada. Naime, opet je potpisan je okvirni sporazum između ove firme i Vlade kantona SBK, odnosno Ureda za javne nabavke, za usluge popravke i održavanja računarske opreme, s tim da je ovoga puta ugovor vrijedan čak 310.115,20 KM.

KO JE ŽELJKO GRUBEŠIĆ

Firma „XT-Computers“ iz Busovače je, kako rekosmo, u vlasništvu Željka Grubešića. Kako se navodi na službenoj stranici, firma je otvorena 2007. godine, a sam Grubešić je 2010. godine bio kandidat HDZ-a BiH za zastupnika u Skupštini SBK, no nije osvojio dovoljan broj glasova.

alt

Željko Grubešić je, prema vlastitom priznanju, prije 10-ak godina bio predsjednik Mladeži HDZ-a i aktivni član stranke. Za magazin Žurnal kaže kako mu to nije pomoglo da njegova firma dobije navedene poslove.

„Sticajem okolnosti sam susjed Marinka Čavare (predsjednik Federacije BiH op.a.), pa svi misle „aha, to je to, on dobar s političarima“ itd. Ali to nema nikakve veze“, kaže Grubešić.

Direktor firme „XT-Computers“, koji je i predsjednik Fondacije „Kairos“, objašnjava i kako su tekli pregovori s MUP-om SBK.

„Ne radimo pljačke, radimo najjeftinije što možemo raditi, naravno ne ispod nabavnih cijena. Sticajem okolnosti, iz MUP-a su došli i pitali radiš li to, imaš li uredski materijal, nama je žurno zato što niko još nije dobio tender, možeš li nam ti ponuditi cijene. Ja sam ponudio, oni su rekli može li to još malo jeftinije, ja sam malo spustio cijenu koliko sam mogao i to je to. Sad se ista stvar desila kako je koronavirus. Ljudi su me pozvali, rekli da im treba uredskog materijala. Došao sam kod njih, sjeli za sto. Oni rekli šta njima treba, ja ponudio cijene i to je to“, zaključuje Grubešić.

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...