NASA ODUŠEVLJENA SENZACIONALNIM OTKRIĆEM: Ovaj planet nevjerovatno liči na Zemlju, sve je otkriveno sasvim slučajno…

NASA-in teleskop Kepler astronomima je pomogao otkriti udaljeni planet koji je vrlo sličan Zemlji

  • HiTec

  • 18. Apr. 2020  

  • 1

Informacije o neobičnom svijetu pronađeni su u hrpi podataka koje je poznati svemirski teleskop sakupljao tokom svoje višegodišnje misije. NASA je ove srijede službeno objavila pronalazak svijeta neobično sličnog Zemlji.

Kepler je, podsjetimo, 2018. ostao bez goriva te je ugašen, no znanstvenici i dan danas pretražuju podatke sakupljene tokom njegovog lova na planete izvan našeg sunčevog sistema.

Kepler-1649c smješten je na udaljenosti od 300 svjetlosnih godina od Zemlje. Riječ je, prema riječima NASA-e, o planetu najsličnijem Zemlji. Kepler je, naime, tokom svoje misije otkrio hiljade udaljenih svjetova, no ovaj je po veličini i temperaturi najsličniji našem. Nalazi se u naseljivoj zoni, udaljenosti od zvijezde na kojoj može postojati tekuća voda, objašnjava Cnet.

Egzoplanet je nešto veći od Zemlje, a obasjava ga 75 posto svjetlosti koje dobijamo od našeg sunca - što bi tamošnje temperature, barem teoretski, smjestilo bliže onima koje imamo na Zemlji.

„Ovaj udaljeni svijet nam ulijeva nadu da među zvijezdama postoji druga Zemlja koju samo moramo pronaći“, rekao je NASA-in Thomas Zurbuchen. Premda se radi o svijetu vrlo sličnom Zemlji, on ne mora nužno biti Zemlja 2.

Kepler-1649c se, naime, nalazi u orbiti crvenog patuljka, zvijezde koja, prema NASA-i, vrlo često emitira zvjezdane izboje koji mogu otežati nastanak života. Američka svemirska agencija također upozorava da je atmosfera Keplera-1649c i dalje tajna, a ne zanemaruje ni potencijalne greške proračuna njegove veličine.

Foto: NASA

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...