NAORUŽANJE I OPREMA: Iranska vojska dobila tri drona koja prenose bombe dometa do 1.500 km

Dronove je proizvela iranska vojna industrija uz saradnju lokalnih univerziteta, kazao je Hatami

  • Svijet

  • 18. Apr. 2020  

  • 0

Iranske oružane snage nabavile su tri drona sposobna da prenose bombe dometa do 1.500 kilometara, izjavio je u subotu za državnu televiziju iranski ministar odbrane Amir Hatami.

Dronovi mogu nadzirati "neprijateljske pokrete sa značajne udaljenosti" i u stanju su da izvode borbene misije, izjavio je on na ceremoniji isporuke dronova oružanim snagama emitovanoj na državnoj TV.

Avioni su opremljeni bombama i projektilima i mogu letjeti na visini od 13.716 metara, kazao je on, ne navodeći naziv novih dronova.

Dronove je proizvela iranska vojna industrija uz saradnju lokalnih univerziteta, kazao je Hatami, prenosi Reuters.

Dronovi su ključni element iranskog graničnog nadzora, posebno u vodama Zaliva u okolini Hormuškog moreuza, kroz koji prolazi petina svjetske trgovine naftom.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država dostigle su najviši nivo nakon ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija, u američkom napadu dronom u Bagdadu 3. januara, što je izazvalo Iran da ispali projektile nekoliko dana kasnije na baze u Iraku u kolima su smješteni američki vojnici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...