MISTERIJE SVIJETA: Tajanstveni narod brzo je zavladao kontinentom, bili su poznati po mistici, krvi i brutalnosti, a onda su jednog dana samo nestali…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 20. Apr. 2020  

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u davnu 856. godinu, kada misteriozna civilizacija Tolkena osniva grad Tulu, na teritoriji današnjeg Meksika.

Brojni arheološki nalazi svjedoče o veličanstvenoj, ali i divljoj civilizaciji Tolteka.

Došavši sa sjevera, 856. godine osnivali grad Tulu, da bi, tokom desetog stoljeća, taj narod zavladao gotovo čitavim područjem današnjeg Meksika. Sa sobom su donijeli ondje nepoznat jezik, nahuatl, te običaje. Dok je Quetzalcoatl, kralj-svećenik iz teokratske tradicije klasičnog razdoblja, zabranjivao ljudske žrtve, za ratnički narod Tolteka one su bile svakodnevne.

Stara božanstva zemlje i vode zamijenjena su novim, nebeskim, a čak i Pernata zmija u njihovoj teogoniji dobiva astralni značaj, poistovjećujći se s planetom Venerom.

Da su toltečka božanstva bila krvava svjedoči niz arheoloških otkrića. Na njima su prikazani orlovi i jaguari (simboli toltečkog boga-vrača Tezcatlipoca, vladara noćnog vjetra i zaštitnika ratnika) koji mašu sa iščupanim ljudskim srcima.

To je tek jedan od dokaza da je ovo pleme prinosilo ljudske žrtve svojim gladnim nebeskim vladarima. Hramovi vremenom postaju velike dvorane sa stupovima u kojima se okupljaju ratnici.

Na vrhuncu moći, politički i kulturni utjecaj Tolteka dosezao je do Yucatána i Gvatemale, da bi se njihova vlast nad središnjim Meksikom raspala upadom Chichimena. Kad su im Azteci u dvanaestom stoljeću razorili glavni grad, gubi im se ime, ali i svaki trag postojanja.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...