SUHAD EĆO ZA "SB": "Izvoz drvne industrije imaće pad od čak 50 odsto, treba nam hitna..."

S obzirom na tešku situaciju na glavnim izvoznim tržištima poput Italije i Njemačke, domaća drvna industrija također trpi posljedice.

  • Ekonomija

  • 20. Apr. 2020  20. Apr. 2020

  • 0

Ključna izvozna tržišta za drvnu industriju Bosne i Hercegovine, kao što su Njemačka, Holandija i Italija snažno su pogođena pandemijom korona virusa, što se itkekao odrazilo na poslovanje naših firmi.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH za prva tri mjeseca 2020. godine, ukupna vrijednost izvezenog namještaja bila je 246,8 miliona KM.

Vlasnik industrije namještaja "Ećo Company" i član Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Suhad Ećo za Slobodnu Bosnu kaže da je u prva tri mjeseca 2020. godine evidentiran pad proizvodnje i izvoza namještaja za oko 15 posto.

"Pad od 15 posto odnosi se samo do 31. marta. Tokom aprila imamo otkazane ugovore i zastoj u proizvodnji i procjene su da će pad biti između 20 i 30 posto", rekao je Ećo.

Upitan da prokomentira prijedlog Vlade Federacije BiH za novi "korona zakon" koji bi trebao pomoći privredi da prebrodi krizu sa virusom i obustavom poslovanja, Ećo kaže da zakon ima određena dobra rješenja, sa kojima bi i drvna industrija mogla pokriti određene gubitke.

"Ovaj prijedlog, za pomoć onima koji imaju 20 posto pad prihoda, taj kriterij drvna industrija će definitivno ispuniti. Naći ćemo se u tom paketu da će Vlada FBiH sufinansirati makar doprinose. Vidjet ćemo šta će Vlade KS pomoći. Dijelimo stajalište da se sredstva moraju umjeriti prema onima koji su imali pad prihoda i to bude jedino mjerilo i kriterij za dodjelu sredstava", kaže naš sagovornik.

S obzirom na tešku situaciju na glavnim izvoznim tržištima poput Italije i Njemačke, domaća drvna industrija također trpi posljedice.

Ećo procjenjuje da bi izvoz u aprilu, koji je vrhunac pandemije, mogao pasti i do 50 posto.

"Ukoliko se ta izvozna tržišta budu brzo oporavila i ubrzo počnu ponovo normalno raditi, vjerovatno ćemo i mi brže aktivirati proizvodnju. Ukoliko pak, kriza potraje na tim tržištima, mi ćemo imati još veće gubitke. Iz tog razloga trebamo imati podršku ili scenario za pomoć firmama, ukoliko dođe do većih padova u prodaji i proizvodnji", zaključio je Ećo.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...