„PLAČEM, UMIRU MI PRED OČIMA…“: Potresno svjedočenje hrvatske doktorice iz bolnice u Madridu…

Dok Španjolska prolazi najteže trenutke, hrvatska doktorica Amadea Mjertan skupa sa kolegama spašava živote

  • Regija

  • 21. Apr. 2020  

  • 0

Radi u bolnici Hospital Universitario de la Princesa u Madridu. Koronavirus je zašao u svaki kut Madrida, pretvorivši ga u žarište zaraze, kojom se inficiralo 190.000 ljudi širom Španjolske.

- Kada smo vidjeli što se događa u Kini i Italiji znali smo da će se i ovdje pojaviti pacijenti s koronavirusom. Prvi su počeli pristizati krajem veljače, u tom trenutku tek sporadično, pa smo se počeli educirati i pripremati protokole - priča Amadea.

- Ali nitko od nas nije imao dojam da bi se u tako kratkom vremenu mogli suočiti s ovako velikim brojem pacijenata - napominje.

U bolnici se nalaze 562 kreveta a već 30. marta pristiglo je 558 osoba zaraženih koronavirusom. S obzirom da je bilo i oko 100 pacijenata s drugim bolestima počelo je intenzivno traženje dodatnog prostora.

Neki životi ugasili su se i pred njenim očima.

- Pacijent kada dođe na intenzivnu njegu nalazi se u situaciji u kojoj je smrtnost visoka. U našoj bolnici je oko 8 posto što je jedna do najnižih stopa u Madridu. Neki su preminuli uslijed komplikacija, ili problema vezanih za svoje bivše bolesti. To su nažalost neizbježni trenuci koji nas pogađaju - dodaje.

- Ima dana kada to podnosim bolje, ali bilo je dana kada sam izašla iz bolnice u suzama. Puno mi pomaže što između nas, liječnika i specijalizanata, postoji timski rad. Odluke uvijek donosimo zajedno pa nitko od nas ne osjeća pojedinačni teret – kazala je Amadea za portal 24sata.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...