STANJE JE DRAMATIČNO: Erdogan uvodi nove mjere u Turskoj kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa…

Govoreći nakon sastanka vlade, on je kazao da je cilj Turske da dovede epidemiju na nivo koji bi omogućio normalizaciju života poslije vjerskih praznika

  • Svijet

  • 21. Apr. 2020  21. Apr. 2020

  • 0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će od četvrtka biti uveden četvorodnevni policijski sat u 31-om gradu, u sklopu napora da se zaustavi širenje korona virusa, javlja Reuters.

Turska je uvodila policijski sat u tim gradovima tokom protekla dva vikenda, prenio je Tanjug.

Erdogan je rekao da će policijski sat ovog puta biti duži zbog državnog praznika, koji pada u četvrtak, 23. aprila, dodajući da bi se uvođenje policijskog sata tokom vikenda moglo nastaviti neko vrijeme.

Govoreći nakon sastanka vlade, on je kazao da je cilj Turske da dovede epidemiju na nivo koji bi omogućio normalizaciju života poslije vjerskih praznika.

Turska u ponedjeljak bilježi više od 90.000 zaraženih i 2.140 smrtnih slučajeva, dok je izliječeno nešto više od 13.400 pacijenta.

Proizvodnja vlastitih respiratora

Ministarstvo obrazovanja Turske saopćilo je kako je, u okviru istraživačko-razvojnog programa (Ar-Ge), proizvelo prve respiratore, koji su neophodni za liječenje teže oboljelih osoba u jeku pandemije Covida-19, kada u svijetu vlada nestašica respiratora.

Resorno ministarstvo je, u okviru programa u laboratorijima i dvoranama stručnih i tehničkih škola širom Turske, pokrenulo serijsku proizvodnju dezinfekcijskih i higijenskih sredstava, zaštitnih maski, kombinezona, vizira i druge zaštitne opreme neophodne u borbi protiv širenja korona virusa.

Najviše truda uloženo je u program proizvodnje zaštitnih maski i respiratora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...