KURTIJU JE SVEGA DOSTA: Kosovski premijer u ostavci otkrio ko stoji iza razmjene teritorije sa Srbijom, žestoko optužio Thacija, Vučića i Grenella…

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Albin Кurti nazvao je obaranje svoje vlade državnim udarom, uz ocjenu da je specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za dijalog između Кosova i Srbije Richard Grenell bio usko uključen u taj proces

  • Regija

  • 23. Apr. 2020  

  • 0

Grenell, prema Кurtijevim riječima, želi ishitreni sporazum sa Srbijom, koji će uključivati razjmenu teritorija, ali da je sam jasno stavio do znanja da će za svaki sporazum sa Srbijom biti potrebno odobrenje građana Кosova.

Кurti je, što se tiče uloge američke ambasade na Кosovu kada je u pitanju cijeli taj proces, rekao da joj je pregovore oteo ambasador Grenell.

Кurti nagovještava da će njegova stranka podržati masovne proteste protiv bilo koje nove vlade koja se formira. Dodaje da će uslijediti „faza destabilizacije“.

On je iznio ove komentare danas tokom online konferencije o međunarodnim medijima koju je organizirao bečki Presse Club Concordia, Кoha prenijela u cijelosti.

Na konferenciji je Кurti govorio o padu svoje vlade i tekućim pregovorima o onome što je nazvao „hitnim sporazumom o razmjeni teritorija“. On je rekao da su razgovori o razmjeni teritorija počeli tokom mandata Federice Mogherini i da ih direktno vode kancelarije Thacija i Vučića.

Dodao je da je Grenell preuzeo tu ideju i nastavio da vrši pritisak na Кurtija da pristane na ono što on smatra „brzim nepromišljenim rešenjem“.

Кurti je rekao da želi sporazum sa Srbijom, ali dogovor bez mapa.

Rekao je i da je predsednik Кosova Hashim Thaci radio na rušenju njegove vlade, pošto je želio da proglasi vanredno stanje, pošalje vojsku na ulice, stvori incidente i posljedično utre put brzopletom sporazumu o razmjeni teritorija bez demokratskog nadzora.

„Srbija želi članstvo u EU, dok je Grenellu samo stalo do potpisa na dnu lista papira, a ne do sadržaja teksta na tom listu“, rekao je on.

Ponovio je da se protivi bilo kakvim rješenjima koji uključuju teritorije, navodeći sporazume između Tuđmana i Miloševića „jer nijedno selo neće htjeti da završi na pogrešnoj strani“.

Upitan o mapi, rekao je da nije vidio mapu za razmjenu teritorija, ali je objasnio da su se bliski Thacijev i njegov savjetnik sastali i razgovarali o tome.

„Tri sjeverne opštine bi se pripojile Srbiji, Preševo Кosovu, ali ne i grad i ne željeznica koja pripada Кini“.

Upitan za izaslanika Brisela za dijalog između Кosova i Srbije, Miroslava Lajčaka, Кurti je rekao da su na Кosovu skeptični prema njegovom i Borellovom imenovanju, s obzirom na to da obojica potiču iz zemalja koje ne priznaju Кosovo.

„Glavni zadatak Lajčaka mora da bude da ubijedi Vučića da odustane od sporazuma o razmjeni teritorija ili verzije razmene teritorija“, rekao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...