DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ, OTVORENO: „Očigledno je bilo propusta na različitim nivoima, neko će morati da snosi odgovornost za svoje postupke…“

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević gostovala je jutros na RTS-u

  • Regija

  • 27. Apr. 2020  

  • 1

Suština je bila da se spriječi da virus uđe u socijalne ustanove zbog karakteristika korisnika, rekla je za RTS epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i istakla da je očigledno bilo propusta na različitim nivoima i da će neko morati da snosi odgovornost za svoje postupke

Navodi da je sada prioritet da se korisnici smjeste u odgovarajuće ustanove da bi bili na pravom mjestu ako dođe do komplikacija.

Kisić Tepavčevićeva je za RTS rekla da je redovno bilo izvještavanje o situacijama u domovima za stare i da je prvi veliki rizik uočen u Gerontološkom centru u Nišu.

Kaže da se tada brzo reagovalo i da su u kratkom periodu korisnici prebačeni u KC Niš.

"Po istom principu se juče delovalo u Negotinu. Organizovan je prevoz za korisnike i zaposlene do KC Niš i rađena je trijaža", rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da je 37 pacijenata smješteno u Sokobanji, sedam je zadržano u KC Niš, a troje u privremenoj bolnici u Niškoj Banji. 

"To je sada već uhodan mehanizam koji smo nažalost razradili, jer je osnova bila sprečiti da virus uđe u ovakve ustanove. Videli smo da, kada se to desi, onda je širenje jako brzo, a to je najosetljiviji dio populacije kod kojeg je verovatnoća najtežih ispoljavanja bolesti najveća", navela je ona.

"Dosta toga je na našoj ličnoj odgovornosti i individualnoj proceni rizika", rekla je i dodala da je svakom sopstveno zdravlje dragocjeno i da se nada da će se ljudi tako i ponašati, kazala je Kisić Tepavčević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...