POZIV PREDSJEDNIKU TRUMPU: Guverner američke savezne države traži da se pandemija proglasi BOŽJIM DJELOM

Guverner Oklahome pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da pandemiju koronavirusa proglasi "Božjim djelom", što bi pomoglo saveznim državama proizvođačima nafte čija je cijena prošle sedmice prvi puta pala ispod nula dolara.

  • Svijet

  • 27. Apr. 2020  

  • 0

"Prekomjerna proizvodnja nafte nastavlja ugrožavati privredu", napisao je guverner J. Kevin Stitt u pismu Trumpu koje je objavio na Twitteru. 

Proglašenje "više sile" ili "Božjeg djela" omogućilo bi naftnim kompanijama da prekinu rad bez opasnosti da im se otkaže zakup nalazišta, objasnio je Stitt.  

Regulatorna agencija Oklahome za energetiku ocijenila je da se trenutna proizvodnja može smatrati "ekonomskim gubitkom" što bi moglo proizvođačima dopustiti da bez gubitka koncesija zatvore bušotine koje gube novac. 

Proizvodnja nafte u Sjedinjenim Državama je krajem prošle godine dostigla rekordni nivo, ali pandemija je globalnu potrošnju te sirovine smanjila za 20 do 30 posto.

Cijena ispod nule odnosi se na ugovorene kupoprodaje te sirovine za buduće isporuke i plaćanja, za razliku od cijena koje se postižu za isporuku koja se odmah pokreće.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...