DIREKTOR WHO-a IZGUBIO STRPLJENJE: Poslao oštru poruku Donaldu Trumpu - "WHO je od početka djelovao brzo..."

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) branio je postupanje te UN-ove agencije tokom pandemije koronavirusa i kazao da su djelovali "brzo i odlučno".

  • Svijet

  • 29. Apr. 2020  

  • 1

Agencija, sa sjedištem u Ženevi, suočava se zadnjih sedmica sa sve više kritika raznih zemalja na račun njenog odgovora na koronakrizu, a posebno oštri tonovi stižu iz Sjedinjenih Država koje su s 400 miliona dolara godišnje bile najizdašnjiji donator sve dok predsjednik Donald Trump nije prekinuo financiranje.


"WHO je od početka djelovao brzo i odlučno u svom odgovoru na koronavirus kako bi upozorio svijet", kazao je predsjednik te organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus i predstavio vremenski slijed o svojim saznanjima koji su rezultirali time da su 30. januara Covid-19 proglasili svjetskom opasnošću, prenosi Hina.

"Oglasili smo uzbunu rano i često smo je oglašavali", dodao je šef WHO-a.

Tedros je podsjetio da je WHO posljednjih mjeseci obučio 2,3 miliona zdravstvenih radnika, dostavio milione testova te je čak u tim teškim trenucima uz pomoć udruženja Global Citizen omogućio ljudima u karanteni i malo zabave, smijeha i muzike uz humanitarni televizijski spektakl za podršku zdravstvenim radnicima u kojem je učestvovala i pop zvijezda Lady Gaga.

Dio prikupljenog novca otišao je i fondu Svjetske zdravstvene organizacije COVID-19 Solidarity Response Fund.

"Samo jednu stvar nismo napravili - nismo odustali", kazao je Tedros.

Mike Ryan, stručnjak agencije za vanredna stanja, najavio je dalje isporuke testova na koronavirus za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

"Dostupnost testova je i dalje je velik problem u mnogim dijelovima svijeta", rekao je Ryan odgovarajući na pitanje o Africi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...