VIŠKOVIĆ SE HVATA ZA GLAVU: "Ne želim ni da zamislim šta će se desiti ako se Bošnjaci i Hrvati ne dogovore..."

Za mjere pomoći privredi i radnicima pogođenim korona krizom koje planira Vlada Republike Srpske potreban je novac MMF-a i ne želim ni da razmišljam o tome da je aranžman ugrožen zbog neriješenih odnosa između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, u intervjuu "Nezavisnim"

  • Politika

  • 30. Apr. 2020  

  • 1

Hoće li biti uveden policijski čas za prvomajske praznike?

Hoće. Republički štab je donio zaključak o zabrani kretanja i to od 1. maja od 12 časova do narednog dana u pet časova.  Isto tako će biti 2. maja od podneva do 3. maja u pet ujutro i od tog dana u 12 do do 4. maja u pet časova. Broj novozaraženih je zabrinjavajući i ozbiljno nas upozorava. Bojim se da plaćamo ceh vaskršnjih dešavanja, iako smo apelovali na građane da poštuju mjere. Svjesni smo da neki nisu ispoštovali naše apele i sad imamo povećan broj novozaraženih. Mi ćemo se ponašati u skladu s epidemiološkom situacijom bez obzira na to koliko to za neke bilo bolno. Sutra (četvrtak) ćemo na sjednici Vlade donijeti uredbu sa zakonskom snagom da i Komunalna policija i inspektori i pripadnici MUP-a mogu da kažnjavaju neodgovorne građane koji krše mjere koje smo propisali - od nošenja zaštitne opreme, nepoštivanja karantina, okupljanja i slično.

Pandemija je izazvala ekonomske probleme preduzećima, otežano je isplaćivanje plata. Kako će Vlada pomoći radnicima i poslodavcima?

Vlada je donijela uredbe sa zakonskom snagom gdje smo propisali sve mjere kojima ćemo pomoći privredi. Za mart smo rekli da ćemo za sve privredne subjekte koji su pogođeni mjerama Štaba platiti poreze i doprinose, a u aprilu plaćamo minimalnu platu, poreze i doprinose i proširujemo obuhvat. Znači, ne samo za direktno pogođene, nego i one koji imaju indirektnu štetu. Recimo, privrednik nije uspio da obezbijedi sirovinu, izgubio je tržište, otkazao kupac iz EU porudžbinu i slično. Rekli smo da ćemo i njih obuhvatiti našim mjerama. Naša procjena je da ćemo poreze i doprinose platiti 15 miliona maraka za mart, a za april i ovo proširenje obuhvata će nam trebati oko 55 miliona. Cijenimo da će u aprilu biti obuhvaćeno negdje oko 70.000 radnika.

Mjere koje planirate zavise i od sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, koja stoje jer nema dogovora u FBiH. Kad se može očekivati taj novac?

Republika Srpska je uradila sve što je traženo, pare MMF-a su legle na račun Centralne banke, mi smo dali instrukciju kako da se to prebaci na Trezor RS. Ali zbog neriješenih odnosa između Bošnjaka i Hrvata to stoji. Ne želim ni da razmišljam o tome da je aranžman ugrožen zbog toga. Oni svaki dan imaju sastanke, mi iz RS-a čekamo. Dobar dio mjera o kojima smo maloprije pričali namjeravamo da finansiramo tim novcem.

Znači, mjere će morati čekati dogovor u Federaciji BiH?

Ne moramo čekati. Znate da smo izvršili emisiju trezorskih zapisa i time smo obezbijedili novac dok čekamo novac od MMF-a. Naša tekuća likvidnost nije dovedena u pitanje.

Očekujete li novac od EU?

Ja i ministarka finansija smo imali video-konferenciju i sa Svjetskom bankom i EBRD-om. I ja i predsjedavajući Savjeta ministara i predsjednica Republike smo u nedjelju imali sastanak s ambasadorom EU gospodinom Zatlerom i razgovarali smo o novcu EU. Održaće se video-konferencija EU - zapadni Balkan, gdje će lideri EU s nama razgovarati i o pomoći EU. Biće govora o ekonomskim temama kojima ćemo se baviti zbog posljedica virusa korona.

Integralni intervju možete pročitati ovdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...