JOŠ ĆEMO SAČEKATI NA OVE MJERE: Susjedi pripremaju oživljavanje aviosabraćaja, u BiH ništa prije 1. juna

U Srbiji je obnova komercijalnih letova bila planirana "oko 1.maja", ali je prolongirana do 18. maja, kada bi trebalo da bude otvoren beogradski aerodrom Nikola Tesla.

  • Ekonomija

  • 02. Maj 2020  

  • 0

Dok se u susjednim zemljama pripremaju za oživljavanje putničkog aviosaobraćaja, u Bosni i Hercegovini će se na ove mjere još sačekati.

Vijeće ministara BiH je juče, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, produžilo primjenu Odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini sa 30. aprila na 1. juni 2020. godine.

U Srbiji je obnova komercijalnih letova bila planirana "oko 1.maja", ali je prolongirana do 18. maja, kada bi trebalo da bude otvoren beogradski aerodrom Nikola Tesla.

U Hrvatskoj Croatia Airlines ponovno će započeti domaće letove 11. maja, a potom će početi i sa međunarodnim letovima. Iz ove aviokompanije su poručili da će biti prvi prijevoznik koji će turiste dovesti u Hrvatsku i omogućiti povezanost te zemlje sa svijetom.

U Makedoniji, slično kao u BiH, nema datuma ponovnog otvaranja međunarodnih aerodroma za komercijalne letove. Makedonsko Ministarstvo saobraćaja i veza saopštilo je da nije dat datum ponovnog otvaranja dva međunarodna aerodroma, u Skopju i Ohridu, jer nije moguće predvidjeti razvoj situacije.

Aviokompanije koje lete prema gradovima širom bivše Jugoslavije dodatno su odgodile pokretanje ili potpuno otkazale nove rute, koje su trebale započeti između marta i sredine juna, kao rezultat pandemije coronavirusa Covid-19.

Jedino je poljski avioprijevoznik LOT, koji je obustavio sve letove do 15. maja, zadržao prvobitne datume predviđene za obnovu letova u regiji.

Prema novim uputama, svi putnici koji budu putovali avionima morat će se testirati na virus Covid-19.

(Foto: Wizz Air uveo niz novih mjera u avionima kako bi umanjio rizik od širenja coronavirusa Covid-19)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...