SLUČAJ POTPUKOVNICE BUDISAVLJEVIĆ, NEIZBRISIVA MRLJA U POVIJESTI SRBIJE: Zašto je Titova supruga izričito tražila da je sahrane uz zvuk jedne pjesme…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 04. Maj 2020  04. Maj 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u ne tako davnu prošlost, u vrijeme kada je sahranjena potpukovnica Jovanka Broz, posljednja supruga maršala SFRJ Josipa Broza Tita.

Jovanka Budisavljević je rođena 1924. u Lici, a s Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. godine, od kada je živjela povučeno u jednoj zapuštenoj vili koju joj je država dodijelila u elitnom beogradskom naselju Dedinje.



Nedugo prije njezine smrti, u medijima u Srbiji pojavile su se ispovijesti o zajedničkim godinama provedenim uz Tita i tihom političkom progonu kojem je bila izložena, da bi nakon Titove smrti završila u kućnom pritvoru.





U julu 2009. godine tadašnji ministri u vladi Srbije Ivica Dačić i Rasim Ljajić uručili su Jovanki Broz lične dokumente, pasoš i ličnu kartu, koje nije imala skoro tri desetljeća.

Malo je poznato kako je Jovanka Broz još za života imala posebnu želju.

Titova je supruga insistirala da je pokopaju uz jednu pjesmu.

Htjela je da je na posljednji počinak isprate zvuci pjesme “Bella Ciao“, talijanske pjesme, koja simbolizira domoljublje i otpor nepravdi.

Zadnjih 30 godina života, nekadašnje prve dame bivše Jugoslavije protekle su u brojnim nepravdama.

Nakon što joj je imovina nacionalizirana, stavljena je u kućni pritvor u zapuštenoj kući u kojoj je krov prokišnjavao, grijanja nije bilo, a lične dokumente nije imala 30 godina.

Odabirom revolucionarne pjesme iz vremena Drugoga svjetskog rata, koju su ponoso pjevali talijanski partizani, Jovanka je poslala svoju posljednju poruku vlastima u Srbiji, i zauvijek otišla na vječni počinak!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...