KAKAV „TESLA“ I BAKRAČI: Ova kompanija proizvodi baterije za automobile, koji s jednim punjenjem mogu preći čak 2.000 kilometara, ali ni to nije sve…

Znanstvenici u ovoj kompaniji rade na novim baterijama već osam godina, a one su litij-sumporne

  • Auto

  • 05. Maj 2020  

  • 0

Brighsun New Energy iz Australije tvrdi da ima bateriju za električna vozila čiji će domet biti 2000 kilometara. Baterije sad ulaze u testnu fazu, a radni vijek im je navodno dva miliona kilometara, a u pametnim telefonima jedno punjene novih baterija trajalo bi do sedam dana.

Znanstvenici u ovoj kompaniji rade na novim baterijama već osam godina, a one su litij-sumporne. Njihova energetska gustoća je od 5 do 8 puta veća od konvencionalnih baterija. Po testiranjima koje je provela neovisna agencija (SGS) nove baterije će zadržati čak 91 posto kapaciteta nakon 1700 ciklusa punjenja – čak i pri agresivnom punjenju/pražnjenju  u 30 minuta.

Mnoge kompanije razvijaju litij-sumporne baterije, a u Brighsun New Energyju tvrde da su riješili njihov najveći problem – kristalizaciju na anodi i polisulfida na katodi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...