VISOKO POUZDAN: Naučnici po principu testa za trudnoću napravili test za koronu

Italijanski naučnici napravili su jednostavan test za kontrolu infekcije korona virusom koji se bazira na analizi pljuvačke i daje rezultat u roku od 3 do 6 minuta o tome da li je testirani zaražen ili ne

  • HiTec

  • 10. Maj 2020  10. Maj 2020

  • 0

Princip je sličan testu koji se koristi za utvrđivanje trudnoće. Uzorak pljuvačke, pomiješa se sa reagensom i jedna linija znači da je test negativan, dvije da je testirana osoba pozitivna na Covid-19.

Sva italijanska štampa piše o ovom značajnom otkriću koje su napravili naučnici Univerziteta Insubrija. Ideja je potekla od mladog naučnika - istraživača Lorenza Acija, realizovana je uz pomoć profesora biohemije Maura Fasana, a eksperiment je koordinirala i naučni istraživač Ticijana Alberio.

Test je veoma važan za takozvanu Fazu 2 pandemije kada će biti neophodno brzo i jednostavno kontrolisati veliki broj ljudi, recimo onih koji su zaposleni u fabrikama, u bolnicama ili u bilo kojoj situaciji kada treba kontrolisati da li su osobe pozitivne na Covid19.

U poređenju sa testom baziranim na nalazu krvi, ovaj test je visoko pouzdan, ali da bi novi test dobio licencu za široku upotrebu, i da mogli da ga koriste i ljudi kod kuće na primjer, potrebno je mnogo vremena.

Međutim, u slučaju da testiranje rade ljekari, odobrenje za upotrebu se može dobiti u roku od 15 dana.

Laboratorija u kojem je test urađen već je sklopila ugovor sa italijanskom kompanijom “NetrixLab”, koja će preuzeti industrijsku proizvodnju testa.

(Portal Analitika) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...