ZA ONE SA NEŠTO STARIJIM LAPTOPIMA: Windows 10 vam oduzima sve više memorije, ne očajavajte, postoji rješenje…

Pokušavate osloboditi RAM nakon što su vas Windows 10 podsjetili da vam nestaje memorije? Ne brinite zato jer postoji nekoliko rješenja

  • HiTec

  • 11. Maj 2020  11. Maj 2020

  • 1

Evo kako osloboditi memoriju na PC-ju?

Ponovno pokrenite PC

Za početak se možemo osloniti na dobro provjerenu metodu ponovnog pokretanja računala. Restart PC-ja će, pored ponovnog pokretanja programa, u cijelosti isprazniti RAM. Premda ovim nećete povećati količinu dostupnog RAM-a, počistit ćete procese koji se odvijaju u pozadini i koji vjerovatno „jedu“ vašu memoriju.

Provjerite potrošnju RAM-a pomoću alata unutar Windowsa

Nepotrebno je pogađati koji program koristi najviše RAM-a. Windows ima alat pod imenom Task Mnager. Pokrećete ga pretragom unutar izbornika start ili pomoću kombinacije tipki Ctrl + Shift + Esc. Nakon toga kliknite na More details kako biste vidjeli sve opcije u aplikaciji i onda kliknite na Processes, i onda birajte karticu Memory kako biste otkrili koji program troši najviše RAM-a.

Za više informacija prebacite se na karticu Perfomanse i pod karticom Memory pogledajte potrošnju memorije tokom određenog perioda. Birajte Open Resource Monitor na dnu i dobit ćete više detalja u njegovoj kartici za memoriju. Tabela na dnu prikazat će vam koliko imate slobodnog RAM-a. Sortirajte aplikacije po potrošnji i poduzmite sljedeći korak.

Deinstalacija nepoželjnog softvera

Nakon što ste provjerili koje aplikacije troše najviše RAM-a, razmislite i o tome da li ih i koliko koristite. Najjednostavniji način za oslobađanje najveće količine RAM-a je zaustaviti programe koje nikad ne koristite. Aplikacije koje niste otvorili mjesecima i koje samo troše resurse možete deinstalirati tako da odete do: Settings > Apps i kliknete Uninstall na aplikaciju koju želite deinstalirati.

Koristite manje zahtjevne aplikacije

Ako birate aplikacije, pokušajte koristiti one koje troše manje resursa.

Obratite pažnju na programe koji su otvoreni. Zatvorite sve one koje aktivno ne koristite i spremite web adrese stranica koje želite čitati kasnije - čime ćete povećati količinu trenutno dostupnog RAM-a. Google Chrome spada u posebnu kategoriju - riječ je o aplikaciji koja je naširoko poznata po potrošnji slobodne memorije.

Provjerite imate li viruse

Ako to niste napravili, vrijedi provjeriti je li vaš PC inficiran virusima. Pokušajte odraditi jedno skeniranje Windows Defenderom ili Malwarebytesima.

Instalirajte više RAM-a

Ako neprestano nailazite na probleme s radnom memorijom ili želite pokretati više programa odjednom, najbolje što možete napraviti je kupiti i instalirati više RAM-a. Ako ne znate kako dobiti više RAM-a, vodite računa da to možete napraviti samo pomoću memorijskih pločica koje instalirate u PC.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...