NOVI CIRKUS U BIJELOJ KUĆI: Pogledajte zašto je uvrijeđeni Trump naprasno prekinuo pres-konferenciju i napustio Vrt ruža…

Američki predsjednik Donald Trump naprasno je u ponedjeljak prekinuo konferenciju za novinare nakon žučne prepirke s novinarkom azijskog porijekla

  • Svijet

  • 12. Maj 2020  12. Maj 2020

  • 3

Weijia Jiang, dopisnica "CBS Newsa" iz Bijele kuće, upitala je Trumpa zašto misli da je testiranje na koronavirus globalno takmičenje s obzirom na to da je 80.000 državljana SAD-a preminulo od Covida-19.

- Možda je to pitanje koje trebate uputiti Kini - rekao je Trump novinarki koja je rođena u Kini i migrirala je u SAD kada je imala samo dvije godne.

- Ne pitajte mene, postavite Kini to pitanje, OK? - uzvratio je Trump, a zatim preusmjerio razgovor na Kaitlan Collins, dopisnicu CNN-a, ali je Jiang bila uporna i nastavila razgovor.

- Zašto ste to rekli baš meni? - upitala je Jiang, koja je bila vidno iznenađena Trumpovim odgovorom.

- Rekao sam vama, ali nije to bilo upućeno nikome posebno. Kažem to bilo kome ko postavi takvo neugodno pitanje - odgovorio je Trump.

- To nije bezobrazno pitanje. Zašto je to važno? - uzvratila je Jiang.

Trump je potom pogledom potražio drugu novinarku. Dopisnica CNN-a, koja je dopustila kolegici iz CBS-a da nastavi prepirku s Trumpom, potom je uzela mikrofon.

- Imam dva pitanja - rekla je.

- Ne, uredu je - rekao je Trump.

- Ali, pokazali ste na mene, imam dva pitanja, gospodine predsjedniče. Pokazali ste prema meni - rekla je Collins.

- Jesam. Ali niste se odazvali i sada mlada dama u crnom može postaviti pitanje - rekao je Trump, ali se CNN-ova dopisnica nije dala smesti.

- Samo sam htjela da moja kolegica završi, mogu li vam sada postaviti pitanje - bila je uporna Collins, ali je Trumpu u tom trenutku prekipjelo.

Iznenada je prekinuo konferenciju za novinare.

- Dame i gospodo, hvala lijepo - rekao je prije nego što je napustio Vrt ruža u Bijeloj kući.

Kritičari Trumpove administracije mnogo su mu zamjerili zbog ovakvog ponašanja.

- Vrlo, vrlo ružan završetak jednosatnog pojavljivanja predsjednika u Vrtu ruža - izjavio je CNN-ov Wolf Blitzer.

Senator Bernie Sanders nazvao je prepirku prilično patetičnom i na Twitteru napisao da je Trump kukavica koja ruši druge kako bi se osjećao moćno. Neki su Trumpove odgovore novinarki Jiang nazvali rasističkima. To nije prvi put da je Jiang doživjela rasističke primjedbe u Bijeloj kući.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...