DODIK SE GOTOVO RASPLAKAO ZBOG UKIDANJA VOJSKE RS-a, A ONDA ŽESTOKO SLAGAO: "Bio sam pripadnik Vojske RS-a koja je bila antifašistička, u kojoj nije bilo paravojnih..."

- Bio sam jedan od onih koji su 12. maja 1992. godine donijeli Zakon o formiranju Vojske Republike Srpske, što je bilo od presudnog značaja. Ovaj zakon donesen je jednoglasno - rekao je novinarima Dodik u kasarni "Kozara" na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH.

  • Politika

  • 12. Maj 2020  12. Maj 2020

  • 11

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je Vojska Republike Srpske bila odbrambena snaga koja je sačuvala srpski narod, njegov identitet, vjekovna ognjišta i historiju. Dodik je kazao da je slavan ratni put Vojske Republike Srpske i da je srpski narod ponosan na sve njene pripadnike, prenosi RTRS.

- Bio sam jedan od onih koji su 12. maja 1992. godine donijeli Zakon o formiranju Vojske Republike Srpske, što je bilo od presudnog značaja. Ovaj zakon donesen je jednoglasno - rekao je novinarima Dodik u kasarni "Kozara" na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Dodik je istaknuo da je Republika Srpska ponosna na svoju Vojsku i ono što je učinila.

- Taj ponos nas hrani i jača naše uvjerenje da je Vojska Srpske bila odraz naroda i njegove borbe za slobodu. Sloboda je ključna riječ naše istorije i borbe, pogotovo u prošlom vijeku. Taj vijek je završen pobjedonosnom ulogom Vojske u ratu. Ona je uspjela da odbrani naš narod i bude u temeljima stvaranja Srpske. Da nije bilo odbrambene uloge Vojske RS, veoma bi teško bilo održati političko konstituisanje Republike Srpske u to vrijeme - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječlima, Vojska Republike Srpske bila je na svom ratnom putu respektabilna i, zahvaljaujući visokom moralu i htijenju da odbrani Republiku Srpsku, izvršila svoj zadatak, iako je često bila izolovana i borila se u nemogućim okolnostima.

- Ona je ratovala u nekim periodima u veoma oskudnoj situaciji, nije bilo osnovnih sredstava, od nafte, pa čak do municije. Snaga ove vojske bio je moral i opredjeljenje vojnika da se bore do zadnjeg, jer su znali da se bore za svoje porodice i ognjišta - poručio je Dodik.

Kako prenosi RTRS, on je kazao da je Vojska Republike Srpske nakon rata satanizovana od onih koji su ovdje trebali da provode mir.

- Vojska Republike Srpske danas formalno ne postoji, ali postoji Treći pješadijski (Republika Srpska) puk u okviru Oružanih snaga koji baštini njenu tradiciju. Važno je, ako smo već izgubili Vojsku Republike Srpske, da imamo naš pješadijski puk koji Srpsku trajno etablira kao faktor koji ima svoju oružanu silu - istaknuo je Dodik.

Ocijenio je da je ukidanje Vojske bila greška, ali da je svjestan okolnosti u kojima se to dogodilo pod utjecajem snažnog intervencionizma međunarodne zajednice, koja je učinila sve da bude na štetu Republike Srpske i srpskog naroda.

- Vjerovatno su mislili da nećemo imati šta obilježavati, jer su smatrali da će ukinuti i sjećanje kada ukinu instituciju. Sjećanje na Vojsku Republike Srpske i poginule borce ne može nestati. Dogovorili smo da ovdje bude postavljena oprema kako bi i dan i noć bila iščitavana imena poginulih pripadnika Vojske, koji su dali svoj život za Republiku Srpsku - kaže Dodik.

Dodik kaže da je, kao nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske, ponosan na period koji je proveo u njenim redovima.

- Bio sam potpuno uvjeren da sam na pravoj strani i da se nalazim na pravom mjestu - rekao je Dodik.

Najavio je i da će ubuduće Dan Vojske biti obilježavan organizovanjem manifestacije kojoj će prisustvovati veliki broj građana.

- Narednih godina, ova manifestacija treba da bude održana na otvorenom i da obezbijedimo dovoljno uniformi Vojske Srpske kako bi to ostalo u našem snažnom sjećanju. Samo ono što ostane u sjećanju, i dalje živi - naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Vojska Republike Srpske baštinila je tradiciju antifašizma i ЈNA, a mnogi njeni oficiri prešli su iz ЈNA.

- U Vojsci Srpske gotovo da nije bilo primjera da su paravojne strukture bile dominantne na određenim prostorima. Ona je, pod vojnom komandom Ratka Mladića i političkim rukovodstvom Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i Nikole Koljevića, izvršavala svoje zadatke u skladu sa međunarodnim pravilima ratovanja. To će ostati zapisano - rekao je Dodik.

Kako javlja RTRS, Dodik je dodao i da mnogi napadi koje su doživjeli u prošlosti, već otpadaju.

- To je bilo moguće zato što smo istrajno vjerovali u čistotu i patriotizam Vojske i nismo dozvolili da ono što su htjeli da joj nakaleme, ostane zapisano i bude u karakteru trajnog sjećanja - naglasio je Dodik.

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...