NA MARINDVORU U SARAJEVU: Ustaške zločine u ovom gradu od 1941. do 1945. predstavljaju lutke koje vise

Kod Filozofskog fakulteta u Sarajevu danas su postavljene obješene lutke, koje simboliziraju žrtve ustaških zločina iz 1945. godine.

  • Kultura

  • 13. Maj 2020  13. Maj 2020

  • 0

Reakcija je to na najavu da će se u subotu, 16. maja, u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, na inicijativu iz političkog vrha susjedne Hrvatske, održati misa u znak počasti žrtvama Bleiburga, koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić, prenosi Hayat.ba.

Brojne organizacije, političke stranke, javne ličnosti i građani reagirali su na najavu mise za Bleiburg smatrajući da se radi o pokušaju revizije historije i relativizacije fašističkih zločina. Iz Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) pozvali su građane da masovnim mimohodom u tišini 16. maja u 12 sati na Trgu BiH, na mjestu gdje je ustaška vlast, pod vodstvom Maksa Luburića, u martu 1945. objesila 55 antifašista, odaju poštu, kako je navedeno, “žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941. - 1945.”.

SABNOR poziva građane da mirno i dostojanstvano odaju poštu ubijenim žrtvama te tako izraze svoju građansku vjeru da su istina i mir dokazani način civilizacijskog i ljudskog postojanja Sarajlija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...