PROCURILI SNIMCI PUTINOVOG TAJNOG ORUŽJA: Ovo je ruska raketa koja direktnim pogotkom u potpunosti neutralizira protivničke nosače aviona… (VIDEO)

Ruska vojska namjerava da do kraja godine naoruža svoju ratnu mornaricu hiperzvučnim krstarećim raketama tipa 3M-22 Cirkon

  • HiTec

  • 14. Maj 2020  14. Maj 2020

  • 0

Prema najavama zamjenika ruskog ministra odbrane Alekseja Krivoručkog, brodski kompleksi s hiperzvučnom raketom Cirkon stići će u sistem ruske ratne mornarice krajem 2020. godine. Krivoručki je za ruske medije precizirao da će se testiranja Cirkona ove godine izvoditi s fregata tipa Projekt 22350, ali i s višenamjenske nuklearne podmornice tipa Projekt 885M. Prema njegovim riječima, hipersoničnim raketama bit će naoružane višenamjenske nuklearne podmornice, fregate i nuklearna raketna krstarica "Admiral Nahimov".

Prva testiranja Cirkona započela su krajem prošle godine s fregate "Admiral Gorškov", a riječ je o projektilu koji je sposoban razviti brzinu do 7.400 kilometara na sat i uništiti cilj udaljen do 1.000 kilometara. Ruski mediji pojašnjavaju da će hipersonična raketa Cirkon radikalno promijeniti odnos snaga između ruske i američke ratne mornarice u korist Rusije.

Stručnjaci ističu da direktni pogodak te rakete pri brzini od osam Macha bez ikakvih problema neutralizira i najveće vojne brodove, poput nosača aviona. Pritom Cirkon ne mogu presresti ni najsavremeniji sistemi protuzračne odbrane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...