KAPLJICE NA SVE STRANE: Virus korona može da se zadrži u zraku...

... osam minuta

  • Jeste li znali

  • 14. Maj 2020  14. Maj 2020

  • 0

Kapljice koje stvaraju ljudi zaraženi virusom COVID-19 tokom razgovora mogu da se zadrže u vazduhu osam minuta i potencijalno izazovu nove infekcije, smatraju istraživači američkog Instituta za zdravlje pri Univerzitetu u Pennsilvanyji.

Naučnici su otkrili da kada zaražena osoba govori glasno jedan minut u ograničenom prostoru može da stvori do 1.000 kapljica sa novim korona virusom, a one mogu da opstanu u vazduhu osam minuta, prenosi CNN. Istraživači smatraju da je to dovoljno da se neko zarazi. Kako bi potvrdili nalaze, naučnici su izveli eksperiment u kome su simulirali zatvoreno, neprovjetreno vazdušno okruženje, a zatim su koristili laser kako bi vidjeli šta se događa s kapljicama kada izađu iz usta.

Pokazalo se da su se velike kapljice smanjivale, dok su djelimično isparavale i visile u vazduhu, a naučni tim je zaključio da bi u stvarnom životu neka osoba mogla da ih udahne i zarazi se.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...