OVO JE NEKI KOMPROMIS, ŠTA LI?: Misa za Bleiburg održat će se u prisustvu 20 osoba

"Misa za žrtve bleiburške tragedije" održat će se u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova u subotu, 16. maja, uz sudjelovanje predviđenog broja vjernika kako bi se ispoštovale aktuelne mjere restrikcija usljed pandemije koronavirusa i kako bi se smanjile...

  • Vijesti

  • 14. Maj 2020  14. Maj 2020

  • 0

...mogućnosti bilo kakvog incidenta, saopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije (KTA) Biskupske konferencije BiH.

Riječ je o 20 osoba, ne računajući svećenike koncelebrante, koji su unaprijed obaviješteni o svemu i čija su imena poznata sigurnosnim službama, a iz ove agencije sve ostale potiču da tog dana sudjeluju na redovnoj misi u svojim župama te upute svoje molitve za žrtve bleiburške tragedije i sve nevine žrtve bilo kojeg naroda.

U saopćenju se navodi i kako će, s obzirom na veliko zanimanje medijskih kuća za praćenje mise koju će u sarajevskoj Katedrali predvoditi vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, misno slavlje direktno prenositi RTV Herceg-Bosne i bit će emitirano uživo na HRT-u, a videomaterijali bit će besplatno ponuđeni svim TV kućama i ostalima te će ih moći preuzeti po okončanju mise.

Dodaje se kako će samo službeni fotograf moći fotografirati tokom mise te da će fotografije u realnom vremenu biti besplatno ponuđene svima, uz navođenje izvora.

"Riječi uvoda u misu i cjelokupnu propovijed moći će dobiti sve zainteresirane novinske agencije koje se prethodno, do 20 sati 15. svibnja, prijave na e-mail Katoličkog tjednika. Propovijed i uvod u misno slavlje također će biti objavljeni na mrežnima stranicama Katoličke tiskovne agencije odmah nakon što bude izrečena", ističu iz agencije.

Želeći izbjeći, kako kažu, moguće narušavanje svetosti liturgijskog čina i samog prostora zbog "prisutnosti mnoštva medijskih djelatnika", svima će biti dostupno preuzimanje potrebnih materijala pa neće biti omogućen ulaz u Katedralu drugim medijskim radnicima osim već navedenima koji su uključeni u direktan prijenos i fotografiranje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...