PROTEKLO 28 GODINA OD POČETKA ODBRANE TUZLE: Kako je JNA poražena na Brčanskoj Malti

Nakon deset godina ne postoji više nijedna INTERPOL-ova potjernica protiv aktera 15. maja iz Tuzle.

  • Jeste li znali

  • 15. Maj 2020  15. Maj 2020

  • 0

Proteklo je 28 godina otkako su se legitimne policijske formacije CJB Tuzla, u skladu s donesenim odlukama u zakonskim okvirima, suprotstavile rezervistima i paravojnim formacijama koji su se 15. maja 1992. godine povlačili iz kasarne Husinska buna.

Nakon što su iz kolone, koja je formirana mimo vojnih pravila, jer su vojnici transportovani zajedno sa minsko-eksplozivnim sredstvima i zapaljivom tečnošću, počeli pucati po civilima i civilnim objektima, tuzlanski policajci su na vatru odgovorili vatrom.

U kontekstu 15. maja 1992. godinena Brčanskoj Malti treba znati da je Vojska RS formirana 12. maja, a da je 9. januara 1992. godine proklamovano šest ciljeva o podjeli BiH.

Također, treba znati da su se na područje sjeveroistočne Bosne stacionirale snage JNA iz Slovenije i Hrvatske, te da su u proljeće 1992. godine rezervisti sa Ozrena i Majevice krenuli u pljačku magacina Teritorijalne odbrane na Kozlovcu.

Nakon povlačenja iz Slovenije i Hrvatske na bosanskohercegovačke prostore stacionirale su se sljedeće snage: 32. Mariborski korpus na širi prostor Kupresa i Mrkonjić Grada, 24. Ljubljanski korpus na područje Tuzle i Zenice, 20. Zagrebački korpus na prostor Bihaća, Drvara i Glamoča, 13.

Riječki korpus na prostor Hercegovine, 5. Zagrebački VAK – Bihać, Banja Luka, Tuzla. Iz Srbije i Crne Gore dovedeni su u BiH dijelovi 12. Novosadskog korpusa na prostor Brčkog i Bijeljine, dijelovi 24. Valjevskog korpusa na prostor Zvornik – Srebrenica, dijelovi 37.

Užičkog korpusa na prostor Višegrad – Goražde, te dijelovi 2. Titogradskog i 52. Prištinskog korpusa na prostor Foča – Trebinje – Kalinovik.

Nakon deset godina ne postoji više nijedna INTERPOL-ova potjernica protiv aktera 15. maja iz Tuzle. Posljednji s potjernice su skinuti Selim Bešlagić i Meša Bajrić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...