JEZIVO PREDSKAZANJE: Kako je jedan čovjek, 14 godina prije, do u detalje predvidio jednu od najvećih katastrofa u povijesti čovječanstva…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 17. Maj 2020  17. Maj 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u davnu 1912. godinu, kada je 10. aprila prekookeanski brod RMS Titanic, uz veliku pompu, krenuo na svoje prvo putovanje.

Pokazat će se da je to ujedno bilo i njegovo posljednje putovanje. Pet dana kasnije, plovilo o kojem su svjetski mediji pisali kao o nepotopivom završilo je na dnu Atlantika, nakon sudara s ledenjakom. Procjenjuje se da je na brodu bilo 2.224 putnika i članova posade, od kojih je više od 1.500 poginulo, što potonuće Titanica čini jednom od najgorih pomorskih katastrofa u novijoj povijesti.

Ono što je u ovoj priči posebno sablasno je činjenica da su mnogi imali predosjećaj kako će taj brod snaći zla sudbina.

Blanche Marshall, vidovnjakinja s otoka Wight, s obitelji i prijateljima gledala je kako Titanic prolazi pored otoka. Teško uzdahnuvši, promrmljala je: “Taj brod će potonuti prije nego što stigne u Ameriku”. Šokiranim bližnjima potom je ispričala kako joj se pred očima pojavila slika stotina ljudi koji se bore za život u ledenoj vodi. Slične predosjećaje imali su i oni koji s proricanjem budućnosti nisu imali nikakve veze. Stanoviti E.W. Bill i supruga otkazali su putovanje Titanicom, nakon što je gospođa Bill sanjala katastrofu. Jedna žena iz Nebraske suprugu je poslala telegram u kojem ga upozorava da ne putuje tim brodom.

„Osjećam, znam da će se nešto loše dogoditi“, napisala je. Kako inače nije bila sklona ovakvim iracionalnim ispadima, suprug ju je poslušao i otkazao putovanje. To su učinili i George Vanderbilt i supruga Edith: slavni milioner poslušao je savjet punice, koja je noć ranije sanjala da će brod potonuti.

Najzanimljiviji je ipak slučaj Morgana Robertsona. Puno prije nego što se uopće pojavila ideja o gradnji Titanica, ovaj oficir trgovačke mornarice objavio je priču pod nazivom „Uzaludnost“. Četrnaest godina prije tragedije, pisao je o najvećem i najmodernijem brodu koji se u aprilu zaputio na plovidbu preko Atlantika, želeći srušiti brzinski rekord, da bi udario u santu leda i potonuo.

Robertson je predvidio i činjenicu da će nedovoljan broj čamaca za spašavanje imati veliku ulogu u katastrofi. Najjezivije od svega što je svoj fiktivni brod nazvao imenom „Titan“.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...