PLANIRATE LI KUPOVINU NOVOG LAPTOPA: Budite oprezni, na ovo posebno obratite pažnju!?

Pogledajte na što sve trebate pripaziti…

  • HiTec

  • 17. Maj 2020  17. Maj 2020

  • 0

Veličina

Na raspolaganju će vam biti uređaji u rasponu od 11,6 do 17,3 inča (29,6 do 43,9 centimetara), iako ćete najčešće naići na tri veličine ekrana: 13,3 inča (33,7 cm), 15,6 inča (39,6 cm) i 17,3 inča.

Imajte na umu kako s veličinom u pravilu raste i težina.

Ekran

Počnite s odlukom trebate li ekran osjetljiv na dodir ili ne. Oni osjetljivi na dodir mogu biti korisni, ali i imati jači odsjaj.

Obratite pažnju i na rezoluciju. Nemojte ići ispod pune HD rezolucije (1920x1080 piksela) ako baš ne morate. Ako se namjeravate baviti obradom fotografija i videa, tražite laptop s vjernijim prikazom boja i podrškom za širi gamut te HDR.

 Tastatura

Tražite tipkovnicu koju je ugodno koristiti, s punim setom tipki i dovoljno prostora oko strelica. Ako postoji pozadinsko osvjetljenje, to je prednost.

Procesor

U ogromnoj većini laptopa danas ćete naći neki Intelov procesor, obično iz serije Core. Oni iz te serije s oznakom i3 obično su namijenjeni korisnicima koji nisu zahtjevni ili nemaju puno novca. Iduća stepenica - i5 - su procesori srednje klase, dok su i7 za zahtjevne korisnike. Možete naći i laptope s i9, ali to je već prilično skup sport.

S druge strane, AMD-ovi procesori iz serije Ryzen mogli bi biti zanimljivi onima koji se namjeravaju više igrati na laptopu.

Radna memorija

Odgovor na ovo pitanje u velikoj mjeri ovisi o tome za što ćete koristiti laptop.

Općenito govoreći, donja granica bi trebala biti 8 GB, s mogućnošću proširenja. Dvostruko više (16 GB) bi trebalo biti dovoljno za potrebe i želje svih osim najzahtjevnijih korisnika. Dakle, više je bolje.

SSD ili HDD?

Čvrsti diskovi (HDD) dugo su dominirali tržištem, ali njihovo je vrijeme na izmaku. Potiskuju ih SSD diskovi, koji su puno brži i tiši, često i lakši. Ali, ujedno i nude manje kapacitete za pohranu.

Ako se ne želite odreći HDD-a, kombinirajte ga sa SSD-om. Ili uzmite dovoljno veliki SSD pa ga iskombinirajte s vanjskim HDD-om za pohranu podataka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...