TAKVOG MONSTRUMA MAJKA VIŠE NE RAĐA: Zloglasni ubica predvidio je sve, pa čak i svoju smrt, a kada je završio na električnoj stolici, svima se smijao u lice…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 18. Maj 2020  18. Maj 2020

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je zloglasni ubica James Donald French, čije su posljednje riječi 1966. godine dospjele na sve novinske naslovnice u Americi, baš kao što je i predvidio.

French je bio momak nezgodnog karaktera. Kriminalnu karijeru započeo je barskim tučnjavama i krađama automobila, a završio davljenjem dobrog Samaritanca koji mu je ponudio prijevoz na motoru. Za posljednji zločin država Oklahoma osudila ga je na doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja. U tijesnoj ćeliji, bez ikakvih aktivnosti, počeo je smišljati opaki plan.

Neko je vrijeme kontemplirao o suicidu kao o efikasnoj metodi suzbijanja dosade, ali je shvatio da je prevelika kukavica da bi digao ruku na sebe. Mislio je, mislio i domislio se rješenju: ubit će cimera u ćeliji, čovjeka koji mu je ionako beskrajno išao na živce. A to će prisiliti državu da ga pošalje na električnu stolicu.

Nakon što je truplo Eddieja Leeja Sheltona pronađeno na podu zatvorske ćelije, želja mu je ispunjena. Osuđen je na smrt. Prije nego što ga je država posjela na električnu stolicu, izustio je glasovite posljednje riječi: “Momci, šta kažete na naslov u sutrašnjim novinama: French fries?!” Ubica se poigrao riječima.

Ta sintagma znači “French se prži”, ali i “pomfrit”. Uglavnom, French je imao samo 30 godina kada je  “spržen”.

Bio je posljednja osoba u toj američkoj saveznoj državi nad kojom je izvršena smrtna kazna.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...